Rom

Jeg har flere gange besøgt Rom, og som det fremgår af bloggen, er jeg glad for antikken. Derfor har denne artikel om Rom også primært fokus på det antikke Rom, men der er selvfølgelig andre must-sees på listen!

Jeg er klar over, at min liste over seværdigheder er lang, men med lidt god planlægning kan man sagtens nå det på en tur. Ellers kan du udvælge noget og tage det mere roligt, og så er det bare en god undskyldning for at komme tilbage en anden god gang!
Seværdighederne er listet, så man kunne gå en tur rundt i byen efter listen.

Seværdigheder:
Caracallas termer: Ikke langt fra Circus Maximus ligger ruinerne fra Caracallas store badeanlæg. Badene er bygget i 212 og var i brug indtil 537. Bemærk de smukke mosaikgulve.
Circus Maximus: De fleste har nok hørt om Circus Maximus, den store væddeløbsbane, som var den største i Rom. Der er dog ikke meget mere tilbage end en græsplæne, så sæt ikke lang tid af til et besøg her.
Piazza della Bocca della Verità: Pladsen hvor den sandsigende mund er. Den runde marmorplade med et udskåret ansigt er antik. Muligvis forestiller det guden Oceanus. I middelalderen mente man, at hvis man fortalte en løgn med hånden placeret i munden, ville hånden blive bidt af. På pladsen findes også to templer. Det runde er for Herkules og det runde for flodguden Portunus. Indtil 1868 blev alle offentlige henrettelser udført på denne plads.

n537817308_1545322_6444
Herkulestemplet på Piazza delle Bocca Della Verita

Colosseum: Alle har hørt om Colosseum, som egentligt hedder det Flaviske Amfiteater. Navnet kommer sig af, at der ved siden af stod en stor statue (en kolos). Teatret blev brugt til både gladiatorkampe, dyrekampe og søslag. Der er rig mulighed for at tage et billede med romere udklædt som gladiatorer her mod betaling.

IMG_6401
Colosseum

Vittorio Emmanuel II Monument: det store monument bygget 1911-1935 til Italiens første konge er tydeligt inspireret af antikken med de korinthiske søjler og sejrgudinderne med firspande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vittorio Emmanuel II Monument

Palatinerhøjen og Forum Romanum: Det antikke Roms torv. Medbring en bog eller et kort over FR for at få mest muligt ud af besøget. Kig ind i Curien, som var senatets mødebygning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Curien på Forum romanum

Trajans Forum og Trajans søjle: Trajans Forum befinder sig på den modsatte side af vejen fra Forum Romanum og på dette forum er den omtalte søjle. Søjlen har en billedfrise, der viser Kejser Trajans felttog mod dakerne i 101-102 og 105-106. Trajans Forum er virkeligt et besøg værd, da det er meget velbevaret og en del roligere og mindre besøgt en Forum Romanum. Se mere her.

2184_2309907749084280512_883_n
Mig på Trajans Forum

Capitolmuseet: Museet ligger på den laveste høj i Rom. Det gør dog ikke samlingen mindre pragende, for du finder nogle af de smukkeste antikke skulpturer her. Derudover er der også spændende særudstillinger. Hvis du kun skal se to ting her, så se den capitoliske hunulv og rytterstatuen af Marcus Aurelius. Hunulven er Roms symbol. Selve bronzeulven er etruskisk, mens Romulus og Remus, de to drengebørn, der dier ulven, er fra 1600-tallet.

2184_2309907749084280449_1549_n
Den capitolinske hunulv

Marcus Aurelius ser du allerede på pladsen ved indgangen til museet, men det er en kopi. Originalen er inde i museet. Brozestatuen er fra 161-180 og er den eneste rytterstatue fra antikken, der er overlevet til i dag. Statuen har været forgyldt.

n537817308_1545256_288
Marcus Aurelius

Trevifontænen: Trevifontænen er ikke fra antikken, men kilden er opført 19 f.v.t. af den samme Agrippa, som har opført Pantheon. Selve fontænen er fra 1732-1762 og forestiller Oceanus, verdenshavet, med sine heste.

IMG_6376
Trevifontænen

Pantheon: Et antikt tempel til alle guder. Det oprindelige tempel fra 27 f.v.t. er selve indgangen, mens det runde tempel bagved er opført af Hadrian i 120 e.v.t. Det bruges nu som kirke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pantheon

Piazza Navona: En smuk plads opført på resterne af Domitianus’ stadion fra 86 e.v.t. På pladsen ses de fire floders springvand af Bernini fra 1651. Et godt sted at finde lidt at drikke og holde pause.
den Spanske Trappe: Et must-see. Læs hele historien her.

IMG_6321
Den Spanske Trappe

Ara Pacis: Augustus’ fredsalter opført fra 13-9 f.v.t. Her kan man se, at et antikt alter er anderledes end et alter vi finder i en kristen kirke. Alteret er et stykke propaganda for Augustus og hans styre. Det står nu i et flot nyt museum, hvor man kan se film og læse om reliefferne og deres betydning.

IMG_6298
Ara Pacis

Villa Borghese: Dette er ikke et antikt museum, men se de store mestre som Bernini og Canova her. Smuk villa!
Piazza Del Popolo: Folkets plads. Pladsen domineres af en 24 meter høj obelisk fra ca 1200 f.v.t. I år 10 f.v.t. fik Augustus obelisken fragtet fra Heliopolis til Rom. Den stod først på Circus Maximus, men i 1589 fik pave Sixtus V den flyttet til Piazza del Popolo.

IMG_6339
Piazza del Popolo

Castel Sant’Angelo: eller Engelsborg på dansk var oprindeligt et mausolæum for Kejser Hadrian (kejser år 117-138). Mausolæet blev i middelalderen ombygget til en fæstning og senere føjede pave Nikolaus III en korridor til mellem Peterskirken og fæstningen. Det er nu et museum om bygningens historie og huser en våbensamling, malerier og antikke buster.

n537817308_1545130_1832
Castel Sant’Angelo

Vatikanet (Peterspladsen, Peterskirken, Vatikanmuseet): Vartikanet er jo en selvstændig stat, og det er derfor populært at sende postkort fra Vatikanet, da det ikke er Italienske frimærker og poststemplet er fra Vatikanets postkontor. Nyd den smukket Petersplads og gå derefter ind i Den imponerende Peterskirke, hvor du i tårnet kan få en imponerende udsigt over pladsen. Medbring en bog for at få det optimale ud af besøget. Der er sikkerhedskontrol for at besøge kirken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Peterspladsen

Vatikanmuseet er imponerende. Beslut hvad du vil se hjemmefra. Bestil evt. Også billetterne hjemmefra eller vær væbnet med tålmodighed. Der kan være meget lange køer. Se mere her.
Trastevere: En virkelig hyggelig bydel, der bl.a. huser den ældste Maria-kirke i Rom. Et godt sted at slentre rundt og finde gode spisesteder.
Museo della Civiltà Romana: Et overset museum, der absolut er et besøg værd! En stor del af museet fortæller Roms historie, og resten fortæller om aspekter af livet i Rom. Der er en masser modeller, reproduktioner og rekonstruktioner. Her er en model af Trajans søjler, der ligger ned, så det er muligt at se relieffer på tæt hold. I samme bygning huses også planetariet, som iøvrigt også er et besøg værd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stykker af Trajans Søjle

Steder at bo: At finde noget godt og billigt i Rom kan være lidt af en udfordring. Min bedste anbefaling er at læse anmeldelser af hoteller/hostels igennem på Tripadvisor, før du booker!

Spise: Italiensk mad er skønt, og det smager bare bedre i Italien!
At spise på restaurant er som regel en lidt langvarig affære i Rom. De indfødte spiser sent, så hvis du går efter dansk tid er en del restauranter ikke åbne endnu, eller du har den for dig selv. Hvis du er småsulten, og det skal gå lidt hurtigt, så køb pizzaslices fra de små vogne eller fra pizzariernes diske ud mod gaden.
At spise i nærhenden af den Spanske Trappe er dyrt. Jeg vil anbefale at undgå det og at søge ud i de mindre gader, hvor du finder bedre mad til billigere penge.rom_vin

Og husk selvfølgelig at nyde italiensk is – gelato. Gå efter at få det fra et gelateria og ikke på en restaurant.

2184_2309907749084280440_1836_n

Andre ting: Som helt almindelig lovlydig dansker kan trafikken i Rom godt være lidt af en udfordring. Det ser aldeles kaotisk ud, og det at krydse gaden virker som det rene selvmord. Romerne har dog respekt for fodgængere, så det er bare et spørgsmål om at kaste sig ud i det. Vift lidt med benet, og du skal se at bremserne i bilerne virker, og du kan roligt krydse gaden. Jeg indrømmer, at det også tog mig lidt overvindelse første gang!

Leonardo Express kører mellem lufthavnen og Rom. Tjek afgangstider hjemmefra eller vær forberedt på, at nogle af togene ikke er særligt ”express”. Læg derfor ikke aftaler alt for tæt på din ankomst til Rom.

Læs om min minitur til Rom her

1 tanke om “Rom”

  1. Pingback: Sofadestinationer: Italien – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.