Tips til Los Angeles

Englenes by, LA-LA-land, Tinseltown, The Big Orange osv. Kælenavnene for Los Angeles er lige så mange som de mange bydele, der udgør LA. Her får du mine tips til, hvad du skal se, gøre og smage, mens du er i byen.

Seværdigheder:Seværdigheder i LA er nærmest synonym med Hollywood Boulevards Walk of Fame og Grauman’s Chinese Theater.

AndersAnderWalkofFame
Anders And har også en stjerne

Området omkring Hollywood Boulevard er dog et pudsigt sted. Her er både glamour, hjemløse, skrald og et freakshow bestående af slangetæmmere, stærke mænd, playboy bunnies og Elvis-kopier. Hvis du vil undgå gedemarkedet, så stå tidligt op og nyd gaden, inden alle de andre har indfundet sig, og mens de hjemløse sover.

Graumans
Grauman’s Chinese Theatre

En anden, og efter min mening bedre, måde at opleve Hollywood på er ved at besøge et af filmstudierne. Vi valgte at tage på Paramount Pictures Studiotour, dels fordi vi har set en god del af deres film og følger med i flere af deres serier, og dels fordi vi ønskede en tur, hvor man går rundt og se på kulisserne og ikke en forlystelsespark, som Universal Studio Tour. Vi fik dog anbefalet Universal af flere lokale, så det må blive næste gang, jeg besøger LA. Jeg kan dog ikke anbefale Paramount-turen nok!

Paramount
Paramount Studio

Den var alt det, jeg havde håbet på, at det var. De to timer går meget hurtigt, og man får et godt indblik i alle de forskellige typer af arbejde, der går ind i en hollywoodproduktion. Der er 8-9 deltagere på en rundvisning, så man går ikke glip af noget, fordi man er i en stor gruppe. For at komme hele vejen rundt i den lille by, som filmstudiet er, bliver gruppen kørt i en forvokset golfbil fra sted til sted, hvor man står ud og går rundt på set og i de forskellige dele af de opbyggede kulissebyer. Er der optagelser i gang, kan det være man får lov til at kigge på.

ParamountNewYork
New York Kulisse

En anden klassiker er Disneyland, som vist ikke kræver nærmere introduktion! Køen til indgangen var ikke slem, da vi besøgte i august 2015. Der var mange kasser, og de gik derudaf. Hvis du planlægger at prøve flere forlystelser, så planlæg det godt, så du bruger dine 3 muligheder for fastpass på de forlystelser, hvor der er lang kø. Indiana Jones og Star Tours var der kontinuerligt meget lang kø til under vores besøg.

aladdin
Parade med Aladdin

Jeg kan iøvrigt anbefale at kigge på Downtown Disney, der ikke kræver billet. Det er et område udenfor Disneyland, hvor der er spisesteder og butikker (med Disneytema), men med færre mennesker og ingen køer.

HouseOfBlues
Farsbrød fra House of Blues

Vi spiste aftensmad her på House of Blues (det var utroligt lækkert), og gik så tilbage til Disneyland for at se shows og fyrværkeri. Husk at gemme din billet og få et stempel på hånden, hvis du vil lave samme manøvre.

DisneyFyrværkeri
Fyrværkeri a la Disney

Jeg er vild med Downtown.

Union Station
Union Station

Tag til Union Station, og gå derfra til det oprindelig LA, hvor det mexicanske marked er og nyd lækker mexicansk mad. Se Walt Disney Concert Hall og de store finansielle hovedsæder.

WDisneyCH
Walt Disney Concert Hall

Besøg Fashion District. Se Angels Flight, en lille furnicular, der dog er permanent lukket, men stadig emmer af stil.

AngelsFlight
Angels Flight

Museer: Jeg elsker jo museer, så selvfølgelig stod den også på museumsture i LA.
Du kan tage metroen til California Science Center. Stå af ved stoppet Expo Park/USC, som du lige kan slå et smut indenom, hvis tiden tillader det. Det er et meget fint område.

CSC
Exposition Park og California Science Center

California Science Center er gratis at besøge, og det er en slags Experimentarium blandet med Danmarks Akvarium og Naturhistorisk Museum. Og så har de også lige en rumfærge. Det er et rigtigt fint museum, og du skal nok finde noget, som du finder interessant. Bemærk: Vi var blevet anbefalet at reservere tid til Endeavour, men det viste sig ikke at være nødvendigt.

Endeavour
Endeavour

LACMA eller Los Angeles County Museum of Art er også et populært museum at besøge. Samlingen er interessant, om end lettere forvirrende opstillet for min europæiske hjerne.

Getty Villaen er absolut et besøg værd! Det er et museum med antik kunst huset i en kopi af papyrusvillaen fra Pompeii! Det er rigtigt godt formidlet og ganske velegnet til børn også. Vær dog opmærksom på, at der skal bestilles billetter til parkering på forhånd. Du kan nemlig ikke besøge museet uden en bil (det er jo Californien, så du har jo en bil)! Det er dog gratis at bestille billet og der skal ikke betales entre. Næste gang jeg kommer til LA, skal jeg bestemt også besøge Gettycentret, men denne gang fik jeg ikke lejlighed til det, da det er lukket om mandagen.

GettyHave2
Haven til Getty Villa

Et overset museum blandt turister er La Brea Tar Pits, som ellers er et meget spændende museum. Hvis du er presset for tid, kan du dog springe museum over og bare gå en tur i området udenom. Det er en park med tjærepøle. Der er flere aktive udgravninger af nogle af disse tjærepøle, som du også kan kigge på. Her kan arkæologerne hive diverse sabeltigre, kæmpedovendyr, direulve og sågar et enkelt menneske op.

LaBreaTarPits
Aktiv udgravning i La Brea Tar Pits

Inde på museet kan du se en forklaring på, hvorfor der er så mange dyr, der er blevet fanget i tjæren, hvordan verden har set ud dengang, og du kan se arkæologerne arbejde på at samle skeletter, og hvad de ellers kan finde i tjæren. Utroligt spændende og godt formidlet for hele familien.

LaBreaMus
Arbejdende arkæologer på museet

Steder at bo: Ligesom alt andet i LA er udbudet af steder at bo stort. Vi valgte Airbnb, både fordi det var billigt, ift. til det område vi ville bo i, og for at prøve at bo privat. Læs min artikel om Airbnb og få en rabatkode her. Jeg kan iøvrigt kun anbefale vores søde vært Kara.

Hotei
Kara har katte – her Hotei 🙂

Spise: LA er et kulinarisk slaraffenland – du kan få alt, hvad dit hjerte måtte begære. Men uanset hvad du ender med at spise, så husk at smage en appelsinjuice af friskpressede lokale appelsiner! Et af kælenavnene for byen er The Big Orange, da de dyrkes lokalt, og de smager da også bare af sol og sommer.

appelsinjuice

Til morgenmad vil jeg især anbefale The Waffle, som ligger på Sunset. Det er altså nogenlunde praktisk, hvis du skal på sightseeing på Hollywood Blvd, samt Blu Jam Café, der har flere lokationer i byen. The Waffle byder, som navnet antyder, på alskens vafler. Det var lækkert, og der var sød og hurtig betjening. Blu Jam Café har morgenmad i alle afskygninger – alt sammen med friske rådvarer, masser af smag, spændende kombinationer og i den lidt dyrere prisklasse. Forvent kø, men det er susme lækkert.

BluJam
Blu Jam Cafés Eggs Florentine

Vi blev anbefalet at prøve Roscoe’s, stedet hvor de kendte spise kylling og vaffel, men jeg var frygteligt skuffet. Lokalerne var triste, betjeningen sløv og sur, og maden var ikke pengene værd ifølge mine smagsløg. Stedet er dog unægteligt populært!

Til frokost eller aftensmad kan jeg varmt anbefale Ink.Sack! Det er en lille sandwichbar, som vi stødte på ved en tilfældighed. Mens vi ventede på maden, oplyste en af de andre kunder os om, at stedet er ejet af den berømte kok Michael Voltaggio, hvis restaurant Ink ligger lige ved siden af! Det er altså lækker gourmentsandwich til billige penge! Der findes også en Ink.Sack i LAX.

inksack

Et andet anbefalelsesværdigt sted er Umami Burger. Der er flere placeret rundt om i byen. Det er tosset gode burgere, lækre pommes frites med trøffel og generel lækkerhed. Mums!

Burger

Andre ting: LA er stor! Meget stor! Jeg begik den fejl at tænke, at hvis man fandt overnatning i Hollywood, så kunne man gå til det meste og tage offentlig transport til resten. Nej, det kan man ikke. LA er ikke opbygget som en europæisk storby. Du kan ikke gå til ting, og metroen er ikke voldsomt udbygget.

UdsigtLA
Udsigt over LA fra Hollywood Hills

Løsningen er enten at leje en bil eller at benytte enten Uber eller Lyft. Vi benyttede os meget af de sidstnævnte. Læs mere om Uber og Lyft i denne artikel.

Screenshot2

Vær opmærksom på, at du ikke kan tage Uber eller Lyft fra LAX, da de ikke er tilladt der. En af de chauffører, vi kørte med, gav os det fif at tage shuttlebussen til biludlejningen og bestille en vogn dertil.

1 tanke om “Tips til Los Angeles”

  1. Pingback: Californien rundt – Vendelia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.