Vestjylland: Nykøbing Mors

Jeg har været en tur i Vestjylland, og er du i nærheden af Mors, kan du godt lægge vejen forbi Nykøbing M. Det er en rigtig fin by at bruge en dag på. 

Dueholm Kloster og andre museer
Vi begyndte dagen på Dueholm Kloster, der er et historisk museum om Mors. Museet er indrettet i Dueholm Kloster og de omgivende bygninger fra klosterets tid som herregård.
Jeg var vild med museet, der var både oplysende og yderst charmerende! En del af udstillingerne blev allerede opstillet i 1941, og det bliver dermed en slags museum over at være et museum. Udstillingerne er dog hverken irrelevante eller bedagede af den grund. Der er tværtimod en meget spændende og forskelligartet samling.

DueholmKloster
Jernalderafdelingen af Dueholm Kloster

Byen byder på flere museer: Skarregård, Fossil- og Molermuseum og Danmarks Støberimuseum. Ved at gemme billetten fra det ene, kan du få halv pris på entreen til de øvrige.

Nykøbing Mors Kirke
Efter Dueholm Kloster gik vi hen til Nykøbing Mors Kirke, som i et dansk perspektiv er en nyere kirke, da den er fra 1891. Kirkens indre er anderledes end de fleste kirker med tøndehvælvet træloft og en altertavle med lokale indbyggere afbilledet.

NykøbingKirke
Loft og orgel

Kast et blik på de to døbefonte. Granitdøbefonten er fra den middelalderlige Skt. Clemens Kirke. Den blev solgt, da man ikke mente, at den passede til prædikestolen, og trædøbefonten overtog funktionen. Imens tjente den gamle som vandtrug ved en lokal bonde. Den blev dog senere købt tilbage.

NykøbingBomærker
Bomærker

Ved døbefonten i træ står 8 bænke fra den tidligere kirke. Bemærk de fine bomærker.

KunstNykøbingKirke
Kristusstol

Frokost og shopping
Sulten meldte sig og vi gik på Café C IX, som jeg godt kan anbefale. Her var hyggeligt, god mad og god betjening.

Cix2
Café C IX

Vi kiggede selvfølgelig også på det lokale handelsliv, og der var mange butikker, der ikke var en del af de sædvanlige kæder. Jeg var især vild med Wiiben på Kirketorvet. Her var tøj, smykker, tasker og lækkerier i form af chokolade, lakrids og lignende.
Alt i alt en hyggelig by med en spændende historie.

Læs om andre byer i Vestjylland her

2 tanker om “Vestjylland: Nykøbing Mors”

  1. Pingback: Sallingsund Færgekro – Vendelia Travels

  2. Pingback: Ø-pas: Sommerferie i Danmark – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.