Vestjylland: Vestervig og Jegindø

Her er et par idéer til dagsture eller udflugter, mens du opholder dig i Vestjylland.

Vestervig
Hvis du er til en mindre dagstur på dit ophold i Vestjylland, kan jeg anbefale at ligge turen forbi Vestervig. Vestervig kirke er Danmarks største landsbykirke, og det er da også en gammel klosterkirke. Desværre var den under restauration, da jeg var forbi, men jeg har planer om at se den indvendigt, når det er muligt.

VestervigKirke
Vestervig Kirke

Ved siden af kirken ligger en jernalderlandsby, som er ganske spændende. Der er tre huse, brosten og fine “dørmåtter”.

Dørmåtte
Jernalderdørmåtte

På den anden side af vejen finder du Æ beeshus, som er et gammelt kreaturhus, som nu huser en udstilling om jernalderen på egnen.

Beeshus
Æ beeshus – ikke noget jeg finder på!

Længere ude af samme vej er Klostermøllen, som er en stubmølle. Her kan du se, hvordan en vindmølle fungerer, og få historien om Vestervig Kloster, som blev til en herregård.

Jernalderhuse
Klostermøllen set fra jernalderlandsbyen

Tag selvfølgelig også indenom selve Vestervig. Her ligger Klosterparken, som ikke rent faktisk er den gamle klosterpark, men her kan du se forskellige ruter rundt i landskabet, som byder på en god del gravhøje.

Klosterparken

Ydby Hede
Ydeby Hede er absolut et besøg værd, hvis vejret eller din påklædning tillader det. Følg skiltene til “Oldtidshøjene”. Området er fredet og indeholder 32 gravhøje og nogle hulveje, og er malerisk med gravhøjene og fjorden. Der går får i indhegningen, og det er tilladt at medbringe hunde i snor.

ydbyhede
Ydby Hede set fra en gravhøj

Når du kører til eller fra Ydby Hede kommer du forbi Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi, som du kan besøge. De har et testområde for solceller og vindmøller udendørs, og flere bygninger man kan besøge.

folkecenter

Thyholm
Kommer du omkring Thyholm, kan du ligge vejen forbi Den Hellige Kilde nær Hvidbjerg, som er en kilde, der menes at have været anset som hellig og helbredende før kristendommen. Kilden har et gennemløb på 10000 liter vand i døgnet og fryser aldrig. Den helbredende egenskab siges dog at være forsvundet  efter en bonde badede sine syge heste i vandet.

Helligkilde
Den hellige kilde

Gennem middelalderen skulle der have været en munk ved kilden til at modtage gaver for kildens mirakler. Hvidbjerg Kirke skulle have levet godt af det, og det er da også en meget flot udstyret kirke, som du er værd at kigge på, hvis du er nærved.

HvidbjergKirke
Hvidbjerg Kirke

Der er bl.a. et lille kalkmaleri, Jonas og Hvalen udskåret i træ og en altertavle med terracottafigurer.

JonasHval
Jonas og hvalen

Udenfor er der ved det nordvestlige hjørne er der et lille ansigt. Ifølge legenden markerer det en grav. Bispen på Børglum, Oluf Glob, blev dræbt af sin nevø foran alteret i Hvidbjerg Kirke, og kirken blev derfor lyst i band. Bandet kunne kun løftes, hvis et menneske blev levende begravet ved kirken. Et forældreløst barn blev derfor lokket i en grav med en sukkermad, og bandet blev løst. Ansigtet skulle altså markere barnegraven.

HKbarnegrav
Barnegraven

Jegindø
Jeg kan også anbefale en lille udflugt til Jegindø. På Jegindø er kirken et besøg værd.

JegindøKirkeAlter
Altertavle

I kirken findes en fin brochure, der fortæller om kirkens historie, men jeg kan nævne at kalkmalerierne fra 1919, samt altertavlen og prædikestolen fra hhv. 1598 og 1640  er værd at kigge nærmere på.

Jegindøkirke
Prædikestol og lidt kalkmaleri

Herefter kørte vi ned til havnen, hvor vi kiggede på Æ fywerhus (fjordhuset), der er et museum over fiskeriet på øen.

Fywerhus
Æ Fywerhus

Herfra kan man også begive sig ud på muslingeruten, hvis vejret tillader det.

Fjordfisker
En fjordfisker ved Æ Fywerhus

Læs om andre byer i Vestjylland og Nykøbing Mors

4 tanker om “Vestjylland: Vestervig og Jegindø”

  1. Pingback: Vestervig Kirke – Vendelia

  2. Pingback: Thinghuskroen, Vestervig – Vendelia

  3. Pingback: Hørdum Kirke – Vendelia Travels

  4. Hej Vestervig Kirke
    Lidt af min families historie
    Min tip tip oldefar Johannes Thommassen ( BUHAVEN ) født i Helle i Norge 1801 blev uddannet skibsbygger, gift med Ane Kristine Rasmusdatter, de har fire børn. Johannes bygger små både og sejler dem til Danmark og sælger dem. Imidlertid dør han kone fra ham og 4 børn i 1838. Johannes rejser så til Danmark som han har gjort tidligere, i mellemtiden lader han bygge et kirkeskib som han skænker først til Venø kirke, senere ophængt i Agger kirke, hvor den hængger endnu. og møder så en sypige Mette Christensdatter formentlig fra Agger eller deromkring. De bliver viet i Vestervig Kirke den 9 juli 1839. Johannes tar hende med til Helle i Norge hvor der venter 4 børn. De får så også 4 børn, men imidlertid dør Johannes i 1852 fra Mette og nu 8 børn. Mette vælger nu at rejse hjem til Danmark i 1853 med sine 4 egne børn, de 4 første børn vælger at rejse til Amerika i 1854 . Jeg stammer fra en af de 4 børn Mette tog med sig til Danmark. Via min families slægtsforskning har vi nu fundet kontakt til efterkommerne fra en af de børn der rejste til Amerika. Nu har jeg skrevet med dem i ca 10 år og de har også besøgt hjemstedet Helle i Norge. Det har vi meget fornøjelse af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.