Seværdigheder i Køge

Køge er en charmerende by med brosten og gamle skæve gader. Tag S-togets linje E, hvor endestationen er Køge. 

Kjøge Miniby: Hvis du elsker gamle huse, er Køge lige byen for dig. Begynd evt. dagen i Kjøge Miniby, som er Køge anno 1865 bygget i mindre skala. At gå mellem de små huse giver faktisk et godt overblik over byen, og man får en folder med, der forklarer om husene, hvilket er ganske nyttigt på en efterfølgende tur i den rigtige by!

Danmarks ældste bindingsværk: Et af de gamle huse, som du ikke bør gå glip af ligger i Kirkestræde, og er Danmarks ældste bindingsværk fra 1527. Det er nu en del af børnebiblioteket, så det er faktisk muligt at se det indefra ved at besøge biblioteket.

Det gamle hus

Sct. Nicolai Kirke: Når du er i Kirkestræde, kan du også se Sct. Nicolai Kirke. Tårnet er åbnet i skolernes sommerferie, mens resten af kirken er åben for besøg hele året. Det er en gammel kirke med et smukt interiør og to kalkmalerier.

Kirke
Sct. Nicolai Kirke

KØS: Ved kirken ligger KØS, Museet for kunst i det offentlige rum. Det huser en fin samling, og det mest berømte er nok skitserne til Dronningens gobeliner af Bjørn Nørgaard på første salen. Selv var jeg også meget begejstret for forarbejderne til skulpturen af Den lille Havfrue.

Køs1
KØS

Køge Museum: Svinger du tilbage mod torvet, støder du på Køge Museum. Jeg har desværre ikke besøgt det endnu efter nyopsætningen, men det rummer ihvertfald en spændende samling! Bygningerne er også interessante i sig selv, da museet er huset i en bindingsværksbygning fra 1619. Det har før været en købmandsgård, men også fattighus.

KøgeMus
Den smukke museumsbygning

Køge Rådhus: Ved siden af museet, når man kommer ud ved Torvet ligger Køge Rådhus. Bygningen er fra 1552 og er blevet restaureret flere gange siden. I 1803 fik det sin nuværende udformning. Det er Danmarks ældste fungerende rådhus. På gavlen ses Justitia og Minerva, de romerske gudinder for hhv. retfærdighed og visdom. Minerva holder en bog, mens Justitia har bind for øjene. Over dem skinner solen for velstand og lykke.

KøgeRådhus1
Køge Rådhus

Køge Torv: Her er som regel fuld af liv. Flere spisesteder har plads på tovet, og onsdage og lørdage er der torvedag med forskellige boder. På Torvet findes H. W. Bissens statue af Frederik VII fra 1869. Den blev indviet i anledning af 20 året for Grundloven i 1849. Statuen står på samme sted som byens skamstøtte, der blev fjernet i 1799.

Konge
Frederik VII

Springvandet på torvet er en afløser for to brønde, og blev indviet i 1922, efter at materialist Anders Nielsen havde testamenteret 10.000 kr. til en dekorativ brønd i 1920.

Fontæne
Springvandet

Havnen: Går du ned på havnen, støder du på en obelisk på 9 meter. Det er Monument over slaget ved Køge Bugt, som ses portrætteret på monumentet. Det er rejst i 1906 til minde om slagene ved Køge Bugt i 1677 og 1710. Niels Juel ledte den danske flåde til en sejr over svenskerne i 1677 uden at miste et eneste skib, og Ivar Huitfeldt førte i 1710 skibet Dannebrog, som blev skudt i brand. Han kæmpede dog videre til skibet sprang i luften. Hver første lørdag i måneden er der åbent hus 10-13 på bryggeriet Braunstein, som også holder til i havnen.

Læs om spisestederne i Køge

5 tanker om “Seværdigheder i Køge”

  1. Pingback: Æbelholt Kloster – Vendelia

  2. Pingback: Anmeldelse af Køge Museum – Vendelia

  3. Pingback: Dagtur til Roskilde – Vendelia

  4. Pingback: Dansk frokost i Køge – Vendelia

  5. Pingback: Cowboyfest i Dalby – Vendelia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.