Charmerende kort over Københavns indre by

Jeg faldt over dette charmerende lille kort over Københavns indre bydel, da jeg besøgte A. C. Perchs Thehandel. Kortet fortæller historien om Indre By, gadenavnene og om de butikker, der nu har til huse i de gamle bygninger. Jeg vil her fremhæve nogle enkelte, og så ellers anbefale kortet til turister og andre, der gerne vil vide mere om bydelen. 

Det første jeg vil fremhæve er Finnerups Antikvariat, der har til huse i Lavendelstræde 7. Lavendelstræde er en af de ældste gader i København, og navnet henviser til lavendelhaverne, som var her i middelalderen. Mozarts enke, Constanze, boede i Lavendelstræde nr. 1 1810-1820 med sin danske mand, Georg Nicolaus Nissen. Butikken sælger kort over Danmark og København fra perioden 1500-1870.

Den næste butik er Hvidberg Stoffer, som ligger i Løngangsstræde 25. Skrædderiet åbnede i 1780 og ledes nu af 4. generation af familien Hvidberg. Butikken har ligget på Løngangsstræde siden 1955. Strædets navn stammer fra 1607 og henviser til en murstenskorridor, der blev bygget mellem Slotsholmen og fastlandet, så den kongelig familie hurtigt kunne komme til eller fra byen hurtigt.

En anden pudsig butik er Lars Jensens Billedleg, hvor han sælger håndlavet og håndmalet trælegetøj lavet i skandinaviske træsorter. Butikken holder til i Kompagnistræde 20, en bygning fra 1796, som husede et af byens mange bryggerier og med bager på førstesalen fra 1861.

Co’libri kommer også på min liste. I kælderbutikken i Klosterstræde 16 ligger bogbinderiet Co’libri. Bygningen er 280 år gammel og bygget af sten fra klosteret, som gaden har navn efter. Dette er endnu en af de middelalderlige gadenavne i København. Her plejede skomagerne at holde til. Efter den store brand i 1728 var 22 af de 34 huse i gaden, der brændte, ejet af skomagere. For at føje til den historiske oplevelse ved at besøge butikken, kan det nævnes, at de tidligste bogtrykkere i København holdt til få skridt fra butikken.

Skindhuset hører hjemme i Skindergade 6, gaden hvor garvere og skindere har holdt til siden 1495. Bygningen er opført fra 1730-34, men Skindhuset åbnede nu først i 1926, og ejes nu af 3. generation.

Og nu endelig til A. C Perch’s Thehandel, hvor jeg fandt kortet. Butikken åbnede i 1835 og blev i familiens eje indtil 1894, hvor familien Hincheldey tog over, og det er nu 4. generation af denne familie, der ejer Perchs, hvor en af de få ændringer siden 1835 er elektrisk lys. Ovenpå butikken kan du også få serveret afternoon tea, men du kigger ud på Kronprinsensgade, der blev anlagt i 1785 af bygmester Johan Boye Junge jr.

Læs mere om København her og her.

1 tanke om “Charmerende kort over Københavns indre by”

  1. Pingback: Conditoriet La Glace – Vendelia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.