Hjerl Hede – anmeldelse af frilandsmuseet

I sommerferien gik turen med hele familien til Hjerl Hede, et frilandsmuseum med fokus på livet på landet gennem historien. Vi pakkede bilerne med børn, hund, madpakker og høje forventninger.Hjerl Hede er et frilandsmuseum med såkaldt levendegørelse af historien, hvilket vil sige, at der er frivillige i udklædning i og omkring husene.

Frivillige i tørvegraven
Frivillige i tørvegraven

Mine forventninger var tårnhøje, både fordi jeg selv elsker den type museer, hvor man kan røre, gå ind i og prøve tingene, og så også fordi familiens børn var med, og jeg forventede, at de ville være ellevilde.

Udsigt over Hjerl Hede
Udsigt over Hjerl Hede

Vejret var med os på turen. Det var ikke for varmt, ikke for koldt og ingen regn. Hunde er også tilladt på området, så vi havde taget Tullia med, som havde en dejligt dag med at snuse til hø, heste og gæs, samt hilse på de andre hunde.

Bagervogn
Bagervogn og gæs

Men alt det til trods endte jeg faktisk med at gå en smule skuffet derfra. Området var fint, og husene var også fine, men det var altså en smule kedeligt. De fleste huse havde et skilt på ydermuren med en kort tekst om husets oprindelse og et nummer. Med det nummer kan du slå op i den lille guide, du får ved indgangen og læse en smule mere om huset. Men det er så også det. Der er ingen yderligere oplysning om tingene i huset, hvilket jeg fandt skuffende. Der var flere ting, jeg og de andre ikke anede, hvad var.

En tækker på arbejde
En tækker på arbejde

I nogle huse er der frivillige, der holder til. Det gælder fx. bageriet, mejeriet og præstegården. Her kan man tale med de frivillige, som forklarer, hvad de laver, og også sælger ting. Det er meget fint, men der bliver hurtigt fyldt, så man ikke kan se og høre.

Hjerl Hede
Hjerl Hede

Der er heller ikke meget publikumsdeltagelse at komme efter, hvilket jeg klart havde forventet. Der var bueskydning, da vi besøgte stedet, og så var der historiske legeplads. Her kan man prøve at gå på stylter, køre på væltepeter og andre historiske lege. Det er en virkelig god idé og klart også det største hit, men den trænger til noget vedligeholdelse. Keglebanen havde ingen kegler, en god del stylter var knækkede og skæve og andre steder manglede, de ting der skulle bruges.

Væltepeter
En væltepeter afprøves på den historiske legeplads

Min alvorligste anke til Hjerl Hede er nok i virkeligheden, at jeg synes det er rodet. Perioden, der dækkes går fra 1600-tallet til 1930’erne, når jeg ikke medregner kirken fra 1100-tallet og stenalderbopladsen. Man er aldrig rigtig klar over, hvor i perioden man er, for husene er hulter til bulter periodemæssigt, hvilket i min optik gør formidlingen rodet og fejlslagen.

Stenalderboplads
Stenalderboplads

Jeg ville virkeligt gerne kunne lide Hjerl Hede, men det blev en skuffende oplevelse. Området er som sagt meget fint, så er du i nærheden kan du fint kigge indenfor. Et årskort koster i øvrigt kun 200 kr. og giver 50% på andre entreer, så det kan hurtigt betale sig, hvis du er på ferie.

Træsko
Moderne fodtøj og gammeldags træsko

Læs om et andet friluftmuseum her: Middelaldercentret, Nykøbing F

2 tanker om “Hjerl Hede – anmeldelse af frilandsmuseet”

  1. Pingback: Naturture: Jylland – Vendelia Travels

  2. Pingback: Den Fynske Landsby – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.