Maltas seværdigheder

I denne uge skal det handle om seværdighederne på Malta.

Valletta:
Malteserne kalder Valletta for Il-Bent – byen. Byen er let at finde rundt i, da gaderne er lagt i et gittersystem med 9 gader på langs og 12 på tværs. Hovedgaden er Republic Street, som er præcis 1 km lang. Det udgør hele byens længde fra byporten til byens yderste spids ved Fort Elmo. Parallelt hermed løber Merchant Street, som sammen med Republic Street udgør de primære handelsgader. Besøg også Strait Street, hvor ridderne holdt deres dueller. Læg mærke til trapperne med meget lave trin. De blev anlagt af hensyn til riddere, der ikke kunne løfte deres fødder så højt i rustningerne.

Arkæologisk museum: Åbent dgl. 8-19. Republic Street. Entré 5 €.
Museet er som det meste andet på Malta: småt, men godt. Her huses fundene fra Tarxien, bl.a. de tykke gudinder, i stueetagen. I de inderste rum finder du den sovende tykke kvindefigur, der er en af verdens ældste skulpturer. På overetagen i riddernes gamle festsal huses de fønikiske og romerske fund, bl.a. en gammel grav og en lille stensøjle, fundet i nærheden af Marsaxlokk, som har samme inskription på græsk og fønikisk. Der er også en sal til specialudstillinger.

St. John’s Co-Cathedral: Åben mandag-fredag 9.30-16, lørdag til 12.30. Entré 10 €.
Katedralen, der er opkaldt efter Johannes Døberen, stod færdig i 1577. Det lille “Co-” foran katedral betyder, at den er ligeså meget katedral som katedralen i Mdina, der allerede var katedral, da ridderne ankom til Malta i 1530. Der herskede en kamp om, hvilken kirke der var den fineste på Malta, indtil pave Pius i 1816 løste sagen ved at deklarere, at begge var lige fine. Herefter blev de sideordnede, og det lille ”co” blev tilføjet.


Højdepunktet er Caravaggios maleri af Johannes Døberens halshugning fra 1608. Det betragtes som 1600-tallets bedste maleri. Bemærk Caravaggios signatur lige under Johannes’ hoved, der er skrevet med samme farve som blodet.

Republic Square: hed tidligereQueen’s Square, opkaldt efter Victoria, der sidder midt i det hele. Skulpturen er skabt af Valento, og dronningen er iført malta-kniplinger, som hun var så glad for, at hun bestilte sjaler og hovedklæder i hundredvis. Man kunne ikke forstå, hvad hun skulle med alle de kniplinger, men hun brugte dem som gaver, og det skabte snart mode i hele Europa.

Stormesterens Palads: Åben dgl. 9-17 (sidste adgang kl. 16.30). Entré 10 €.
Paladset var hovedkvarter for riddernes stormester, og har siden tjent som bolig for den engelske guvernør og er i dag arbejdsplads for Maltas præsident. Paladset lever op til riddernes tanke om at skulle se beskedent ud udefra, men ikke at mangle noget indenfor.
Paladset er delt i to gårde: Lower Court/Neptune Court efter statuen af Neptun i bagerste del. Den er fra 1615 for at fejre, at Valletta fik vand fra en akvædukt fra Rabat. Fra Lower Court går en trappe op til Upper Court/Prince Alfred’s Court. Man kan se prinsens navn over ørnespringvandet. Bemærk det store ur på muren med figurer, der opfører et mindre syngespil hver time. Det er sat op af stormester Pinto i midten af 1700-tallet og forestiller 4 tyrkiske slaver med hamre, der slår på klokken hvert kvarter. Fortæller timetal, månefase, dato og måned.


Der er to museer at besøge: The Armoury og The State Rooms. Våbenlageret er altid åbent, mens The State Rooms kan være lukket, når de er i brug af præsidenten. Det var de, da vi var på besøg, men våbensamlingen er også et besøg værd. Den er for det første imponerende stor og flot, men den er også spændende bygget op, så man lærer noget om udviklingen af og tanken bag de forskellige typer af våben og rustninger.

St. Paulus Skibbrud-kirke: Åben mandag-fredag 11-12.45/16-18; lørdag 11-12/16-18. St. Paul’s St.
Kirken er fra 1500-tallet og dermed en af byens ældste. Den fejrer Paulus’ skibbrud i år 60. Bemærk den forgyldte træstatue af Paulus af Melchiorre Gafa fra 1659. Den bæres gennem byen hvert år d. 10. februar for at mindes skibbruddet. I kirken findes to skatte, der er forbundet med Paulus: et stykke af den blok, som Paulus lagde sit hoved på, da han blev halshugget, som Pave Pius 7. forærede øen i 1818 samt et lille stykke af Paulus’ højre håndled, som huses i en smuk forgyldt i til højre for højalteret.

The Knights Hospitallers: Åben dgl. 9.30-17.30. Mediterranean St. Entré 5 €.
Et fint museum om Johanniterordenens hospitalsvæsen. Ridderne har drevet hospitaler gennem 700 år, og her i Sacra Infermeria bliver historien fortalt om de første hospitaler, de berømte læger, pesten og specielle urter.

Tarxien temples: Åben dgl. 9-17. Tag bus 81, 82 el. 84 til Neolictic Ħal Tarxien og følg skiltene. Entré 5 €.
Forhistoriske templer fra 3600-2500 f.v.t. Det er lavet rigtigt fint med en gangsti, der fører dig gennem hele området og med skilte på engelsk. Spændende og imponerende at se.

Upper og Lower Barakka Gardens: Dette er to forskellige parker i Valletta med hver sin charme. Upper Barakka Gardens er den største med et stort kanonbatteri. Herfra kan man tage Barakka Lift ned til Valletta Waterfront, der er et hipt område med spisesteder, barer og små butikker. Lower Barakka Gardens er mindre og mere rolige, men stadigt yderst charmerende. Begge har en god udsigt over bugten – åbenlyst. Det er jo de gamle forsvarsværker fra riddertiden.

Mdina/Rabat:
Mdina er den mindste og bedst bevarede middelalderby i verden, siger man. Derudover var den Maltas første hovedstad. Romerne kaldte byen Melita, honning, for her producerede man den sødeste af slagsen. Da araberne kom befæstede de en del af byen og kaldte den Mdina, resten blevet Rabat. Senere kom Normannerkongen Roger og smed araberne ud og byggede en katedral på det sted, hvor Paulus var blevet modtaget. Kirken blev i 1693 smadret ved et jordskælv. Der blev postet formuer i en ny katedral, der blev til den nuværende St. Peter & st. Paul’s Cathedral. Mange stormestre har postet formuer i byen for at få passende paladser.

Domus Romana: Åbent dgl. 9-17 (sidste indg. 16.30). Howard Gardens. Entré 5 €.
Smukt romersk hus med hellenistiske mosaikker fra 1. årh. f.v.t. Utroligt godt formidlet og kører efter det maltesiske motto: småt, men godt!

St. Pauls Kirke og Grotte + Skt. Pauls katakomber: Åben dgl. 9-17. Parish Square. Entré 5 €.
Man kan ikke gå direkte ind til kirken, men skal købe entré til Wignacourt Museum, som også giver adgang til grotten og katakomberne.
Kirken er fra 1575. Højalteret af Mattia Petri med et maleri af Pauli Skibbrud. Fra kirken fører en trappe ned til grotten, et underjordisk kapel, der var et af de første kristne kapeller på øen. Det siges, at Paulus sad her i fangenskab. I 1600-tallet blev grotten forsynet med en statue af Paulus af Bernini, som ridderne havde bragt med sig fra Rhodos. Væggene siges at være mirakuløse: lidt puds fra dem gør dig rask. Samtidig siges det, at væggene udvider sig, så grotten altid vil have samme størrelse. Ud over Paulus har grotten haft en enkelt anden beboer, ridder Benequas, der bosatte sig her som eremit, fordi han fik nok af den dekadente ridderorden.


Carsten Niebuhr så grotten i 1761.
Efter et besøg i grotten kan man fortsætte ned i katakomberne, de underjordiske romerske gravpladser, der var i brug indtil det 4. årh. evt.

Gozo:
Gozo er naboøen til hovedøen Malta. Gozo er i sig selv en seværdighed, men der er også ting at se her. Du kan tage offentlig transport eller benytte en hop-on-hop-off-bus, der tager dig rundt til alle seværdighederne. Vigtigst er Cittadella i hovedbyen Victoria.

Læs om Maltas historie her og rejsetips og budget her.

4 tanker om “Maltas seværdigheder”

  1. Pingback: Maltas historie – Vendelia

  2. Pingback: Rejsetips til Malta – inkl. spisesteder og budget – Vendelia

  3. Pingback: London, Victoria & Albert Museum og mere Spies-farce – Vendelia

  4. Pingback: London, Victoria & Albert Museum og mere Spies-farce – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.