Ilulissat

Vi tilbragte to dage af turen i Ilulissat (Jakobshavn), som er den trejdestørste by i Grønland. Ilulissat ligger smukt i Diskobugten og er kendt for den imponerende isfjord!

Ilulissat er ikke en stor by, men den har til gengæld meget at byde på. Den er super charmerende og føles mere grønlandsk end Nuuk. Lige uden for centrum af byen begynder det fredede UNESCO-område Kangia, der består af selve isfjorden, de omkringliggende fjelde og indlandsisen. Du kan sagtens sætte mere en to dage af til Ilulissat, for der er masser af udflugter og ture her.

Transport:
Du kan komme til Ilulissat med fly via Kangerlussauq. Det tager ca. 50 minutter at flyve.


Du kan også komme via færgen Artic Umiaq Line fra en af byerne på vestkysten.
En populær transportmåde er krydstogtskib. Mange krydstogter har et stop eller ender her.


Transport rundt i byen er nemt til fods. Skal man til udkanten af byen er det nemt at tage en taxi, og det er ret billigt sammenlignet med Danmark. Startgebyret er kun 20 kr., så det er faktisk muligt at tage en tur for under 50 kr.!

Museer:
Ilulissat Museum: Åbent alle dage 10-16. Fælles billet med Ilulissat Kunstmuseum (60 kr.). Museum indrettet i Knud Rasmussens fødehjem. Udstillingen har fokus på Knud Rasmussens rejser og virke, og hvilken effekt det har haft på Grønland. Her er også en masse effekter og et gammelt tørvehus.

Ilulissat Kunstmuseum: Åbent tir-søn 13-17, tors 13-19. Fælles billet med Ilulissat Museum. Et rigtigt fint lille museum med hovedfokus på Emanuel A. Petersen. Absolut et besøg værd!

Seværdigheder:
Udbuddet af spændende ture og oplevelser i Ilulissat er stort! Derfor kan det være en ret god idé at sætte god tid, så man kan nå det hele:

Vandreture langs isfjorden: Ved World of Greenland kan du hente et kort over tre forskellige vandreruter langs isfjorden. Sæt som minimum et par timer af til at gå første del af den blå rute til Kællingekløften (ja, det hedder den. Her kastede syge og gamle koner sig ud, når der var mangel på mad for ikke at være en byrde).

Sejltur på isfjorden: Der er forskellige sejlture at vælge imellem fra en tur til den kælvende bræ Eqi over hvalsafari til Diskoøen. Det er en god idé at booke hjemmefra, hvis du vil være sikker på en plads. Se bl.a. World of Greenland.

Slædehunde: Om vinteren kan du komme på tur med hundeslæde, da der stadig er traditionelle fangere her, som har bruge for slæder og slædehunde. Om sommeren man du nøjes med at kigge på hundene (du må IKKE klappe og fodre dem uden at få lov af ejeren). Man kan komme på ture, hvor ejeren forklarer om brugen af slæde og slædehunde.

Kaffemik: Kom på besøg hos en lokal familie, der byder på kage, kaffe og evt. matek, som er en delikatesse af hvalhud og fedt.

Kangia Classic helikoptertur: Højdepunktet for os var helikopterturen ind i UNESCO-området Kangia. Helikopteren flyver fra lufthavnen over isfjorden hen til isbræen, hvor du selv går hen til isen, hvor der er frit udsyn over indlandsisen. Det er en vanvittigt smuk og spændende tur. Du flyver i ca. 25 min. hver vej og har ca. en halv time ved isen.

Guide til at spise ude:
Det er dyrt at spise ude, men er man vant til danske priser er det ikke voldsomt. Frisk lokal fisk er til gengæld ret billig, så hvorfor ikke gå efter det?

Importeret øl, vin og spiritus er ret dyrt. Gå efter lokal øl fra Godthaab Bryghus eller Qajaq, som kan fås for 55 kr. for en fadøl.

Brød og bagværk er virkeligt godt, så sæt tid af til kaffe og kage eller prøv kaffemik, hvor du ikke kommer uden om det (kaffemik og sønderjydsk kagebord er i familie med hinanden).

De fleste restauranter og caféer laver grønlandsk kaffe, som minder om irish coffee. Det består af whisky, kahlua, kaffe og flødeskum overhældt med grand marnier. Der er lidt forskellige historier om betydningen af grønlandsk kaffe, men den vi fik fortalt på turen var at whiskyen symboliserer den grønlandske mand, kahluaen den grønlandsk kvinde, der forenes af kaffen. Flødeskummen er isbjergnene og grand marnieren, der antændes og overhældes, er nordlyset.

Spisesteder:
Mamartut: Den hyggelige restaurant har grønlandsk buffet om onsdagen, som er et tilløbsstykke. Her kan du prøve alle de grønlandske specialiteter som sælsuppe, tørret hval, hellefisk, rødfisk, amassatter, rensdyr, moskusokse og grønlandskage (en tørkage med rosiner og tørret frugt). Det er lækkert og veltilberedt. Prøv kokkens forskellige snapse! Bordreservation nødvendig.

Inuit Café: Populær café med god stemning. De har et alsidigt menukort med lækker mad bestående af friske grønlandske ingredienser.

Café Iluliaq: Hyggelig café centralt i Ilulissat. Gode kager og lokal øl til rimelige priser. Sød og hurtigt betjening.

Kangia Café: Lille sød café med super lækre bagels, der laves mens du venter. Rigtigt godt sted til frokost.

Tips:
Vi overnattede på Ilulissat Hostel (Marralinnguaq 49). Det er billigt efter grønlandske standarder og centralt placeret. Det er absolut ikke prangende, men det er ganske fint.


Er budgettet og tiden til det, ville jeg tage Glacier Lodge Eqi eller Ilimanaq Lodge.

Shopping:
Kig ind hos World of Greenland, hvor du også kan booke en masse spændende ture. Her er en fin butik med alt fra smykker til sælskindsfutter samt en lokalt produceret grønlandsk creme med urten grønlandsk post!

Kig ind i Butik Sara, der ikke ser ud af noget udefra, men er overraskende stor, når du først kommer ind. Her kan du få næsten alt, hvad du drømmer om fra indretning til tøj.

Besøg også The Glacier Shop, hvor du finder tøj, strik af moskusgarn (verdens varmeste uld), smykker af rentak og grønlandske perler osv. Det er i den mere eksklusive ende, men flot.

Læs om rejser til og i Grønland, om hovedstaden Nuuk og se min pakkeliste til Grønland!

1 tanke om “Ilulissat”

  1. Pingback: Nuuk – Vendelia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.