Fur – lille ø med smuk natur

Helt tilbage i Pinsen gik turen til Fur.

Fur er en mindre ø i Limfjorden og nabo til Mors. Men hvad øen mangler i størrelse, har den i smuk natur.

Nordfur er opbygget af moler, som er en spøjs nærmest kridtagtig lertype,og aske fra valkunudbrud for 55 mio. år siden.

Man kan tydeligt se lagene, hvor det er eksponeret, som fx ved Knudeklinterne. Her er der en smuk udsigt både over Fur og ud over Limfjorden.

Ikke langt fra Knudeklinterne finder du Fur Bryghus, som er et stort mikrobryggeri, hvis det da ikke er et oxymoron. Her er der på udvalgte tidspunkter åbent for omvisninger, hvor man kan se brygfaciliteterne og høre lidt om bryghusets historie.

Jeg var personligt ikke frygteligt imponeret, da jeg gerne ville have hørt mere om tankerne bag de enkelte øl, der er sat i produktion eller mere om bryghusets historie, men det blev lidt overfladisk, og brygmesteren var ikke til stede.

Vi spiste på restauranten ved bryghuset bagefter, hvor der indgår øl på en eller anden måde i alle retterne. Det var ok, og udvalget af øl var selvfølgeligt i orden.

Turen gik videre rundt på Fur, hvor vi fik set den røde sten, som er en sandstensklippe, hvor jernet i sten er rustet, hvilket gør den rød. Den står smukt i vandkanten ned til Limfjorden.

På vejen hen til Bispehuen og Stendal Graven kom vi forbi Molermanden, som er et kunstværk, der forestiller en af de mænd der har arbejdet i Stendal Graven og udvundet moler med håndkraft.

Han står meget fint med en god udsigt til bl.a. Bispehuen, Stendal Graven og over fjorden. Bispehuen er en søjle af moler, der er efterladt, så man kan se, hvor højt landskabet er gået op, for udgravningen af moler begyndte. Formen på søjlen har givet den navnet.

Lige ved siden af den er øens største molergrav, nemlig Stendal Graven, hvor det er muligt at finde fossiler.

Jeg fandt ingen fossiler, men til gengæld blev jeg meget fascineret af moleret og asken. Moler har en sjov tekstur og knækker nemt. Asken føles som helt ny aske, som man kan feje væk med hænderne.

Turen gik videre til Fur kirke, der er en sød lille kirke fra 1100-tallet. Døbefonten og prædikestolen er meget smukke.

På vej tilbage til færgen kom vi forbi Nissum bro og Åmanden, der er et kunstværk opstillet for at minde Nissum bro, der blev nedrevet i 1888. Det er de originale stenstolper, der blev genfundet i 2013. Den er er så blevet omdannet til skulpturen Åmanden.

Du kommer til Fur med færgen fra Branden. Den går hvert kvarter.

3 tanker om “Fur – lille ø med smuk natur”

  1. Pingback: Idéer til påsken – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.