Antikke seværdigheder på Sicilien

I denne uge gennemgår jeg de fantastiske antikke seværdigheder, der er på Sicilien.

Faste læsere af bloggen vil vide, at jeg er tosset med antikken. Der er mange helt utrolige antikke seværdigheder at se på Sicilien og her er mine højdepunkter opdelt efter beliggenhed på øen:

Taormina
Det græske teater: Antikt teater smukt beliggende med udsigt til kysten. Forholdsvist velbevaret og med mulighed for at se hele konstruktionen. Teatret er fra det 3. årh. f.v.t med sæder til 5400 tilskuere. I år 100 tilføjede romerne søjler og gjorde det egnet til gladiatorkampe.


Giardini-Naxos: Byen Naxos blev grundlagt i 734 f.v.t. Her er en arkæologisk udgravning, som vi desværre ikke nåede at se, da åbningstiderne er begrænsede uden for højsæsonen.

Siracusa/Syrakus:
Syrakus var Siciliens græske hovedstad  og blev grundlagt i 733 f.v.t. af kolonister fra Korinth. Byen var i antikken 3 gange så stor som i dag .

Den arkæologiske park, Neapolis: Parken indeholder det græske teater, det romerske amfiteater, Hieron IIs alter samt stenbruddet Latomia del Paradiso. Det koster 10 euro for parken, eller du kan købe en kombibillet med Paolo Orsi-museet.

Det græske teater: Opført i det 6. årh. f.v.t. Det største på Sicilien. Mange af Aischylos’ tragedier havde premiere her.

Det romerske amfiteater: Opført i det 3. årh. e.v.t.

Hieron IIs alter: Fra 225 f.v.t. Det største alter i Magna Graecia til Zeus Eleutherios.

Latomia del Paradiso: Stebrud, der har leveret sten til at bygge byen Syrakus. Stenbruddet er en stor hule uden belysning, så gå forsigtigt. Stenbruddet kaldes også Dionysios’ øre.

Paolo Orsi-museum: Arkæologisk samling med fokus på den græske og romerske periode.

Museo Leonardo Da Vinci e Archimede: Fin privat samling med modeller af Leonardo da Vinci og Arkimedes’ opfindelser. En god del af modellerne må man røre ved, så man kan se effekten. Der er tekster på både italiensk og engelsk. Man må ikke tage billeder eller filme på museet.

Apollontempel: Ruiner af et Apollontempel, der ligger frit på Ortigia-øen. Der er ingen entré, kø eller andet. Der er et fint skilt med rekonstruktion af templet.

Domkirken:  Flot stor kirke, som er bygget i et Athene/Minervatempel. Kirken ser barok ud, men i den nordlige side ses doriske søjler fra det græske Athenetempel. Det er værd at se kirken indefra, hvor søjlerne er tydeligst. Cicero i år 100 skrev om templet. Altertavlen er lavet af Caravaggio.

Palermo:
Grundlagt af Fønikerne i det 8. årh. f.v.t. Byen blev Siciliens hovedstad under araberne.

Arkæologisk Museum: Fin arkæologisk samling med metoper fra Selinunte, vaser en masse samt skulpturer. Samlingen huses i et gammelt kloster, der er omdannet til museum. Der var gratis entre.

Resten af Sicilien:
Villa Romana del Casale: Kejserlig jagthytte fra år 300 e.v.t.. Villaen blev dækket af et jordskred i 1100-tallet, men blev opdaget i 1950’erne. Måske har villaen tilhørt kejser Diokletians medregent.

Den imponerende villa rummer en gigantisk samling mosaikker. De fleste gulve er dækket af mosaikker, mens et enkelt er af marmor. På en del af de bevarede mure ses også antikke fresker. Der er skiltning på både italiensk og engelsk med gode tekster.


Tempeldalen i Agrigento:  Stedet var oprindeligt græsk og hed Akragas. Byen var kendt for sin avl af heste, der altid vandt de olympiske lege. I år 261 f.v.t. blev byen indtaget af romerne  og fik navnet Agrigentum. I tempeldalen ligger 5 græske templer samlet på et område med rester af bymure, altre, grave og andre ting. Der er to parkeringspladser (en i hver ende), så man kan vælge at gå ruten en vej og tage en taxi tilbage eller omvendt, eller at gå ruten begge veje. Der er udmærkede gangstier.


Selinunte: Byen Selinus blev grundlagt i år 65 f.v.t. og jævnet med jorden under 1. puniske krig (Se Siciliens historie her.). I den arkæologisk park med templer, altre og andre antikke bygninger kan du se resterne fra byen Selinus. Parken er delt i to dele: de østlige templer i en, og akropolis i en anden. Der er parkeringsplads til dem begge.

Segesta: I Segesta finder du et utroligt velbevaret tempel. Det er faktisk et ufuldendt tempel, som byens beboere byggede for at imponere bystaten Athen. De ønskede Athens beskyttelse mod fønikerne, og da det lykkedes at få Athens hjælp, var der ingen grund til at bygge templet færdigt. Du kan derfor se, at søjlerne er uden kannelurer, og på stylobatet er der stadig udspring til at løfte dem med.

Læs med i næste uge, hvor jeg gennemgår de seværdigheder, der ikke er antikke.
Indtil da kan du læse om Siciliens historie her og om siciliansk mad her.

4 tanker om “Antikke seværdigheder på Sicilien”

  1. Pingback: Siciliens historie – Vendelia

  2. Pingback: Seværdigheder på Sicilien (ikke antikke) – Vendelia

  3. Pingback: Siciliansk mad – guide til spisesteder – Vendelia

  4. Pingback: Anmeldelse: Lufthansa – Vendelia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.