Mallorcas historie

I denne uge skal det handle om den spanske ø Mallorcas historie.

Øen Mallorca (som udtales ”Majorka”) har været beboet siden i hvert fald 4000 f.v.t. Her kom folk fra fastlandet til øen og slog sig ned i de mange grotter, som jeg fortæller mere om i næste uge.

I 654 f.v.t. grundlægger Karthago en koloni på Ibiza og kommer dermed i kontakt med Mallorca. Beboerne på Mallorca deltager også senere i de puniske krige, 3 krige mellem Karthago og Rom (læs mere om den første krig her), på Karthagos side. De fungerede som slyngekastere, hvorfor øerne her blev kendt som Balearides, der er en afledning af det oldgræske ord for at kaste (ballein).

Karthago blev endeligt udslettet af Rom i 146 f.v.t. i den 3. puniske krig, og beboerne på Mallorca gav sig til at drive pirateri på romerske skibe. I 123 f.v.t. bringer konsulen Quintus Caecilius Metellus dette til en ende ved at indtage øen og grundlægge kolonierne Pollentia (det nuværende Alcúdia) og Palmaria Palmensis (det nuværende Palma).

Latinsk indføres som sprog, og det kan endnu til i dag spores i øens navn, som kommer af Maiorica, der betyder ”den store ø” i sammenligning med Menorca, hvis navn betyder ”den lille ø”. Mallorca dyrker korn, vin og oliven under romersk herredømme, som de bliver under indtil 426 f.v.t., hvor vandalerne plyndrer Pollentia. Vin og oliven produceres også i stor grad i dag.

 

I 533 slår byzantinerne vandalerne tilbage og genindfører katolicismen. Mallorca ligger dog i randområdet af det østromerske rige, hvilket gør dem relativt upåvirkede af fx det græske sprog, som var administrationssproget.

 

Fra 707 til 902 er en omskiftelig periode, men i 902 besætter mauerne øen og gør den til et len i emiratet Córdoba. Hovedbyen bliver nu Palma, som hed Medina Mayurca. Mauerne herskede indtil det 13. årh., og påvirkninger ses i både stednavne, kunstvanding, brønde og terrasser – og de mange appelsiner, som de introducerede til øen.

I 1229 gør Jaume 1. af Aragonien oprør og indtager øen. Han grundlægger kongedømmet Mallorca, som i 1479 samles som en selvstændig del med Spanien.


I 1800-tallet begynder velhavende folk at holde ferie på Mallorca, men i 1960’erne bliver Mallorca en af superstjernerne inden for charterturismen med sit milde klima.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.