Seværdigheder i Tallinn

I denne uge skal det handle om seværdighederne i Estlands hovedstad, Tallinn.

Tallinns famle centrum hedder Vanalinn, og er en af de mest velbevarede middelalderlige byer, man har, og den er da også på UNESCOs verdensarvsliste. Den er meget charmerende at gå rundt i og kan nemt klares til fods. Der er også utroligt meget velbevaret bymur, så du kan nemt se, om du er i vanalinn eller ej.

Seværdigheder i Vanalinn
Rådhuspladsen: Den helt centrale del af Vanalinn er rådhusladsen, hvor rådhuset dominerer den ene side. Rundt om ligger der mange hyggelige spisesteder og rådhusapoteket, som du kan læse om under museer. Det er en smuk plads, som allerede midt i november omdannes til et julemarked.

Taani Kuniga Aed: Det betyder “Den danske konges have”, og er her flaget menes at være faldet ned i 1219. Her er nu en slags mindested for begivenheden. Gå herop om aftenen, hvor der er lys på og se også bymuren over.

Katarina Käik: Sankt Katarinas passage er en meget lille fin gyde, hvor man finder små butikker.

Toompea slot: Her var en lille borg, før danskerne kom i 1219 og byggede “danskerborgen”, som Tallinn betyder. Slottets nuværende form fik det i 1800-tallet. Nu holder parlamentet til her. Tårnet, som sesfra visse vinkler, hedder Pikk Hermann.

Bymur og udsigtsplatforme: Bymuren er fra 1265 og var oprindeligt 2,4 km lang og havde 46 tårne – der er stadig 1,9 km  og 20 tårne tilbage!

Strikmarked: Müürivahe (ved Viru). Dgl. 9-17. Her kan du finde alle de vanter og strikkede strømper (og alt andet strikket), du kan drømme om.

Museer i Tallinn
Raeapteek: Overfor rådhuset ligger et apotek, som første gang er nævnt i 1422, men som muligvis har været her længere. Det er verdens ældste fungerende apotek, for du kan stadigvæk købe din medicin her. I baglokalet er der indrettet et lille museum, som gratis kan besøges i åbningstiden.

Kiek in de Kök + Tunneller under byen: Et tårn i middelalderbymuren. Herfra kunne vagterne kigge på kvinderne i køkkenet ifølge historien, deraf navnet. Her kan man også komme ned i tunnellerne under byen, som blev gravet af svenskerne. Desværre skal man være 20 personer og booke i forvejen for at komme herned på en guidet rundtur.

Kadriorg slot: Slottet er bygget til Zar Peter den Store i 1718 som sommerresidens i europæisk stil. Desværre var slottet lukket pga. renovering, da jeg kom forbi. Det åbner igen i løbet af december 2018.

KGB Prison Cells: Udstillingen huses i de gamle KGB fængselsceller i kælderen af bygningen. Her er på fin vis en fortælling om de folk, der bl.a. er forsvundet herfra. Det er gjort på en fin måde.

Tervishoiu Museum (sundhedsmuseum): Rigtigt spændende museum om kroppen og hvordan den virker. Godt formidlet om med mange modeller, spil og ting at røre ved. Godt for børn og voksne.

Torturmuseum: Et museum på Viru, hvor der er mange middelalderlige torturinstrumenter ledsaget af tekster. Ikke noget must-see!

Køb billetter til aktiviteter i og udenfor Tallinn her.

Læs med i næste uge, hvor jeg gennemgår Tallinns spændende historie og tilknytningen til Danmark nærmere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.