Tallinns historie

I denne uge skal det handle om Estlands hovedstad Tallinns historie.

De fleste danskere ved nok, at der er noget med Estland og Dannebrog. Faktisk var det den 15. juni i 1219, at Dannebrog faldt fra himlen i slaget ved Lyndanisse og sikrede Valdemar Sejr sejren over esterne. Stedet hvor Dannebrog efter sigende faldt kan nu beses i Taani Kuniga Aed, som betyder “Den danske konges have”. Lyndanisse var det daværende navn fra Tallinn, som faktisk betyder “den danske borg”. “Taani” betyder nemlig dansk på estisk og “linn” betyder by eller borg.

Men byen opstår altså ikke samtidigt med danskernes indtog. Faktisk har der boet folk her ved kysten 3000 år f.v.t., der er fundet potteskår fra 2500 f.v.t. og byen optræder på et kort fra 1154 e.v.t..

Dog begynder det for alvor at tage fart for Tallinn, da Kong Valdemar (Sejr) af Danmark og Den Tyske Orden beslutter sig for at kristne de hedenske estere i 1219. Hæren slår sig ned ved Lyndanisse og begynder at bygge på “Castrum Danorum”, den danske borg (som byen jo kommer til at hedde), og den 15. juni angriber esterne. Umiddelbart ser de ud til at vinde, da de får dræbt den ene biskop (som de tror er kongen), men ærkebiskop Anders Sunesen knæler på en bakketop i bøn og gud sender et tegn i form af Dannebrog, som opmuntrer soldaterne.

Byen blev altså dansk, men det officielle sprog var tysk og i 1285 kommer byen med i Hansaforbundet. I 1346 ender Valdemar Atterdag med at sælge byen til Den Tyske Orden for at komme ud af en stor gæld til dem.

I 1558 udbryder Den livlandske krig, som er en krig mellem Rusland, Danmark, Litauen, Polen og Sverige om kontrollen over området Livland, som var et område i Letland og Estland, som ikke længere er klart. Sverige vinder dog Tallinn i 1561, og der begynder en 200 år lang periode under svensk styre.

I år 1700 begynder Den Store Nordiske Krig og i 1721 bliver Tallinn og Estland overgivet til Rusland.

Den 24. februar 1918 bliver Estland erklæret uafhængigt i Tallinn. Glæden varede dog kort for allerede i 1940 blev Estland en del af Sovjetunionen og opnår først selvstændighed igen i 1991.

Den gamle bydel, som kaldes Vanalinn slap dog uskadt gennem anden verdenskrig og har siden 1999 været optaget på Unescos verdensarvsliste, fordi den er en af de bedst bevarede gamle bydele.

Køb billetter til aktiviteter i og udenfor Tallinn her.

Læs med i næste uge, hvor jeg kommer med generelle tips til ferie i Tallinn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.