Tips til påskeferien

Jeg har altid godt kunnet lide at tage afsted i påsken, da her er en god samling fridage og vejret som regel er på vej til det bedre. Desværre er museer og des lige ofte lukket i påsken, men nu er jeg klar med løsningen!

Uden at dette skal blive til en lang omgang religionshistorie, var der i 1054 det store skisma mellem den ortodokse kirke med patriarken i Konstantinopel og katolicismen med paven i Rom. De to dele af kristendommen brød med hinanden, bl.a. pga. uenighed om nadveren. 

Chora-kirken i Istanbul

Der har så siden været en opblødning af dette skisma, men det, der i denne sammenhæng er interessant, er, at påsken falder anderledes i den ortodokse del af kristendommen. Protestantismen og katolicismen har samme liturgiske kalender, men den ortodokse kirke har sin egen, men det er faktisk ikke derfor, at påsken falder anderledes. Man udregner nemlig påsken ens i både den katolske og ortodokse verden.

På Det Store Kirkemøde i Nikæa i år 325 blev det nemlig fastsat, at påsken faldt på første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn. Det burde altså munde ud i den samme dag for alle mennesker, men humlen er, at i den ortodokse kirke følger man den julianske kalender, hvor forårsjævndøgn forskydes. 

Uspenskikatedralen i Helsinki

Hele den lange historie munder altså ud i, at det er muligt at rejse til lande med overvejende ortodoks tro i påsken, hvis man gerne vil på museer osv.

Og hvis du sidder tilbage med et spørgsmål om, hvor man er det, så har jeg her lavet en liste over ortodokse lande:

 • Bulgarien
 • Cypern
 • Georgien
 • Grækenland
 • Hviderusland
 • Moldovia
 • Montenegro
 • Nordmakedonien
 • Rumænien
 • Rusland
 • Serbien
 • Ukraine


1 tanke om “Tips til påskeferien”

 1. Pingback: Idéer til påsken – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.