Grundlæggende privatøkonomi – spar nemmere op til rejser

I denne uge gennemgår jeg, hvordan man får et grundlæggende indblik i sin privatøkonomi, for på den måde er det nemmere at se, hvor ens penge forsvinder hen, så man kan stoppe de dårlige vaner, udskifte for dyre abonnementer og lign., så man nemmere kan spare op til drømmeferien.

Processen er delt op i følgende opgaver:
Skab overblik
Undersøg billigere alternativer
Lav opdeling i din netbank

Sæt god tid af så det ikke bliver en presset og sur opgave.

Skab overblik
Til at begynde med er det en god idé at bygge et excelark, hvori du skaber overblikket. På den måde får du et værktøj, hvor du let kan opdatere løbende, så du altid har et overblik over din økonomi. Du skal også kigge på din netbank og e-boks, så hav din nemID klar.

Åbn excel og skriv dine overskrifter i række 1.
Jeg har faste udgifter kolonne A, derefter gange pr. år og månederne derhen af, afsluttet med i alt i kolonne O. 

Overskrifter

Nu skal du ind på din netbank for at finde ud af, hvilke faste udgifter du har. Jeg har her indsat nogle forslag, som de fleste har, men der kan også være lån, medlemskaber i en klub og mange andre ting. Ved siden af skriver jeg, hvor mange gange om året, der skal betales til denne udgift. For et grundigere overblik kan du medtage estimater til fx benzin, medicinudgifter el. lign., hvor du har et lidt svingende forbrug.

Inde i netbanken finder jeg så beløbet og skriver ind i de relevante måneder. Her har jeg udfyldt med licens, som jeg betaler 2 gange om året, og min mobiltelefonregning, som kommer hver måned:

Eksempel

Jeg har i kolonne O indsat en autosum, der dækker kolonne C til N, så Excel selv regner ud, hvad udgiften bliver på årsbasis.

Når du har udfyldt alle faste udgifter, skal du lave bunden af skemaet. I kolonne A har jeg først i alt og nedenunder udgifter pr. mdr., som får resultatet i kolonne O. I alt laver en autosum af alle talene ovenover, mens udgifter pr. mdr. tager i alt og dividerer med 12.

Så er du klar til at lave næste del af arket, hvor du finder ud af, hvor meget du har tilbage hver måned. Skriv din indtægter/indtægter op, og overfør beløbet fra skemaet ovenover. Dette beløb trækkes fra indtægten. Nu ved hvad du har til mad og diverse hver måned, og dermed også om der er plads til en rejseopsparing:

Undersøg billigere alternativer
Nu er du klar til at kigge hver enkelt af dine udgifter igennem for at se, om du betaler overpris for noget, eller betaler til noget du ikke bruger. Sørg for at opsige abonnementer, som du ikke bruger, og sammenlign priser på fx forsikringer og mobilabonnementer. Her kan der være mange penge at spare.

Lav opdeling i din netbank
Nu er tiden kommet til at lave din netbank ligeså overskuelig som dit excelark.
Begynd med at markere, hvis der er udgifter, som betales med dit dankort. I mit eksempel er det mobiltelefon og rejsekort, som bliver det.

De øvrige udgifter skal gerne kunne betales med betalingsservice el. lign. Lav nu en to nye linier på arket med navnene til budgetkonto og til madkonto. I de respektive celler plusses de markerede udgifter og divideres med 12:

Hvis du sammenlægger disse to tal, skal de give det samme tal, som udgifter pr. måned.

Nu er du klar til at lave en opdeling i din netbank. Hvis du ikke allerede har hhv. en budgetkonto og en madkonto, skal disse oprettes. Det kan man som regel gøre i selve netbanken. Du sætter nu en fast overførsel op til ultimo hver måned på de beløb, du har fundet frem til i arket. Sørg selvfølgelig for at flyttes alle betalingsserviceaftaler til budgetkontoen og automatiske hævninger skal flyttes til madkontoens dankort. 

Herefter ved du, at alt der hver d. 1. i en måned står på din lønkonto er til mad og diverse, og det du ikke bruger, kan spares op til rejser.  

Læs også mine tips til at holde budgettet på turen her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.