Tips til Athen

Click here to see this post in English

Jeg har besøgt Athen flere gange og vil derfor komme med lidt tips til førstegangsbesøgende i byen.

Parthenon
Parthenon

Seværdigheder:
Der er selvfølgelig det obligatoriske, nemlig at besøge Athens Akropolis.  Gør det gerne om morgenen eller om aftenen, hvor turisterne er færre, og solen ikke bager.

Det nye Akropolismuseum er absolut et besøg værd. Her vises fundene fra udgravningerne, og det er flot formidlet. Man må ikke tage billeder på museet.

Et smukt vue over byen og Akropolis kan opleves fra Lykebettoshøjen. Gå derop og oplev solnedgangen. Man kan få en god gåtur derop eller tage med svævebanen.

Solnedgang fra Lykebettoshøjen
Solnedgang fra Lykebettoshøjen

Agora er spændende at besøge, her hvor alle de historiske personer gik omkring. Her finder du også det smukke Hefaistostempel og den genopbyggede Attalosstoa. Gå ovenpå i Attalosstoaen, hvor der er god udsigt over Agora samt modeller over den antikke by. Vær opmærksom på, at der ikke er meget skygge her. Medbring vand.

Hefaistostempel set fra Attalosstoaen

Et mindre besøgt sted er det romerske agora, der er placeret i Plaka, den gamle bydel. Her er bl.a. Vindenes Tårn, som blev brugt til tidsmåling. Billetten til Akropolis gælder også her, så smid ikke den ud.

Vindenes Tårn
Vindenes Tårn

Udover at være et spændende antikt monument, er det også muligt at opleve koncerter på Herodes Atticus’ odeon. Se hjemmefra hvad der evt. spiller og køb billetter her.

Kerameikos udenfor den antikke bymur er den gamle gravplads. Stedet er opkaldt efter pottemagerkvarteret, som også var her. Det er et smukt område til en gåtur.

Trænger I til et hvil fra de mange mennesker i Athen, så tag færgen fra Piræus til Ægina. Tag metroen til Piræus og gå herfra over vejen til færgerne. Billetten købes ved færgen. Det kan snildt gøres til en dagtur, eller man kan tage en overnatning. Der er god mulighed for at bade på øen, men det absolutte højdepunkt for mig er Athene Afaiatemplet. Man kan tage en bus fra havnen eller aftale en pris med en taxachauffør, som også kan lave andre stop på turen,  fx ved klosterkirken.

Athene Afaia-templet på Ægina
Athene Afaia-templet på Ægina

Hvis I får lyst til at se på moderne kunst er det værd at besøge Benaki Museet. I Plaka ligger The Athens Gallery, hvor man kan købe moderne græsk kunst. Indehaveren er god til engelsk og meget hjælpsom.

Hvis der er tid til en tur ud af byen er det muligt at besøge Delfi og/eller Eleusis. Begge steder er et besøg værd. Delfi var i antikken betragtet som verdens navle, og når man besøger stedet er det ikke svært at forestille sig, hvorfor den antikke græker mente, der var noget helligt ved stedet. Et besøg her er ikke kort. Det tager tid at gå gennem området og besøge museet. Turen kan gøres på en dag, men det er også muligt at overnatte. Moderne Delfi med hotellet og restauranter ligger i ganske kort gåafstand fra det antikke område. I Eleusis er det udgravede arkæologiske område og museet mindre. Det kan klares på en time eller to.

Delfi
Delfi
Eleusis
Eleusis

Steder at bo:
Det bedste hotel, jeg har boet på, er Hotel Attalos. Det er centralt placeret tæt ved Akropolis, Agora og Monastiraki (det primære shoppingområde i Athen), men der er roligt, og personalet er venligt. Hotellet har en tagterasse med udsigt til Akropolis.

Spise:
Af græsk mad kender de fleste mousaka og tatziki, men derudover består det også meget af frisk fisk og skaldyr. Der er generelt kydret. En god restaurant i Plaka, som er populær blandt de lokale er Psaras.

Andre ting:
Åbningstider for butikkerne i Athen er svingende. Nogle har standarder som herhjemme,  gerne de større butikker og kæder, mens de mindre butikker holder lukket midt på dagen,  men er åbent til sen aften. Mange butikker holder lukket mandag.
Udstillinger på museer i Grækenland kan godt holde lukket uden en angivet grund, dette gælder fx Det Arkæologiske Museum (som ellers er et spændende museum – her findes bl.a. Agamemnons maske og mange af de meget berømte antikke statuer). Det hjælper ikke altid at tjekke hjemmesiden på forhånd, da de opdateres ustabilt. Mange hjemmesider findes kun på græsk. Generelt holder museer lukket mandag.

Kloakeringen i Grækenland er gammel, og man må ikke smide toiletpapir i toilettet.

Der er mange løse hunde i Athen. Der er kommet kontrol med det,  og løse hunde med halsbånd er “officielle” gadehunde. De er sygdomsfri og opfører sig pænt.

Hjemløse og tiggere findes i større grad end herhjemme. De ses overalt i byen.

Der er varmt i Athen, som i resten af Grækenland. Det bedste tidspunkt at besøge Athen, hvis man har muligheden, er i september/oktober eller om foråret. Her er temperaturen varm i forhold til Danmark, men ikke ubehagelig.

Metroen er moderne og let at bruge. På flere metrostationer kan man se, hvad der er afdækket af antikke bygninger i væggene eller gulvet.

 Se også mit programforslag til en tur til Athen her og se min anmeldelse af Attalos Hotel her.

12 tanker om “Tips til Athen”

 1. Pingback: Rejsetips til Zagreb | Vendelia Rejser

 2. Pingback: Rejsetips á la Budapest | Vendelia Rejser

 3. Pingback: Tips and Tricks for Athens | Vendelia

 4. Pingback: En uge i Budapest | Vendelia

 5. Pingback: Rejsetips til Zagreb | Vendelia

 6. Pingback: Idéer til en tur til Barcelona | Vendelia

 7. Pingback: Helsinki og Tallinn | Vendelia

 8. Pingback: Rejsetips á la Budapest | Vendelia

 9. Pingback: Husk ESTA, når du skal til USA | Vendelia

 10. Pingback: Anmeldelse: Attalos Hotel, Athen – Vendelia Travels

 11. Pingback: Smuttur til Delfi – Vendelia Travels

 12. Pingback: Program for en Athen-tur – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.