Smuttur til Delfi

Hvis der er tid til overs, når du besøger Athen, er det absolut værd at tag en tur til den antikke verdens navle, Delfi.

De fleste har nok hørt om oraklet i Delfi, Pythia, den Apollonpræstinde, der kunne forudsige fremtiden.

Stedet hvor oraklet holdt til, altså Delfi, blev anset for verdens navle. Ifølge mytologien var det Zeus, der udpegede Delfi som verdens navle, da han blev hersker over hele verden. Han sendte den ene af sine ørne mod øst og den anden mod vest, og de mødtes i Delfi. Stedet er market med en æggeformet sten, kaldet omfalos, som betyder navle på græsk.

Omfalos på museet i Delfi
Omfalos på museet i Delfi

Apollontemplet, hvor Pythia holdt til, blev udgravet i 1892 og kan nu beses. Se også Athenernes skatkammer (hvor gaver til guden fra Athen blev opbevaret) og templet til Athene Pronaia, der er et rundt tempel, en såkaldt tholos.

Apollontemplet i Delfi

Ovenover hele komplekset ligger et teater og et stadion til De Pythiske Lege til Apollons ære. Lege indbefattede derfor både sportkonkurrencer såvel som musikkonkurrencer.

Delfis Stadion

På museet er den mest berømte genstand bronzeskulpturen af en vognstyrer. Bronzeskulpturer er enormt sjældne, da de ofte er blev smeltet om. Derudover er der to store marmorstatuer, kaldet Kleobis og Biton, og udsmykning fra sifiniernes skatkammer og athenernes skatkammer. (Jeg kan anbefale at læse op på tingene inden afgang på Ribe Katedralskoles hjemmeside.)

Vognstyreren på museet i Delfi

Hvordan kommer man til Delfi?

Med rejseselskab
Der er mange selskaber, der tilbyder ture til Delfi – både ensdagsture og ture på flere dage med flere stop. Du kan booke på forhånd eller gøre det, når du kommer til Athen. Flere hoteller er også behjælpelige med at booke.

Med offentlig bus
Du kan også tage den almindelige bus til Delfi. Bussen kører fra KTEL station B, som er på gaden Liossion 260, som er ca. 15 minutters gang fra metrostationen Kato Patisia. Det er en god idé at tjekke afgangstiderne på forhånd, da de kan ændre sig og græske busser kører sådan lidt ustabilt. Jeg ville anbefale en tidlig afgang 7.30 fra Athen og den seneste bus retur kl. 18.00 (de nuværende tider marts 2019).

Læs mine tips til Athen her, min anmeldelse af Attalos Hotel her, og mit forslag til et program for en tur til Athen her.

1 tanke om “Smuttur til Delfi”

  1. Pingback: Program for en Athen-tur – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.