Pit-stop i Hårlev

I denne uge handler det om Hårlev, en lille stationsby på Stevns.

Hårlev er en lille landsby med rødder tilbage til vikingetiden. Det vrimler ikke med seværdigheder i byen, men jeg vil alligevel anbefale et besøg på vej hjem fra fx Middelaldercentret i Nykøbing F., Møn eller Store Heddinge.

I Hårlev ligger Hårlev Kirke, som er bygget i romansk stil omkring år 1200 af Hvideslægten.

Hårlev Kirke fra Kongshøjen

På kirkens mur er en inskription i runer og på hebraisk.

Runeindskriften betyder: Hr Niels Leganger lod her begrave sin datter Anna Sylvia og satte træer på hendes grav. Mens det hebraiske betyder: Herren gav,Herren tog, Herrens navn være lovet

Indskrift på Hårlev Kirkes mur

Historien skulle være, at sognepræsten i årene 1750-1766, Niels Leganger havde en datter, Anna, som var forlovet med kromanden Sivart Neergaard. Han rejste ud for at hente nogle gæster, og kom så hjem med en kone, hvilket fik Anna til at miste sin forstand og dø kort efter. Faderen satte 4 kastanjetræer på hendes grav.

Ifølge lokalhistorisk arkiv blev Sivart gift med en datter af en velhavende købmand fra Vordingborg, og man kan på en tegning af kirkegården fra 1822 se 4 kastanjetræer, men disse findes ikke mere.

Kongshøj

Men det er faktisk ikke inskriptionen, der er min primære anbefaling til at besøge kirke og kirkegård i Hårlev. På selve kirkegården findes nemlig Kongshøjen, eller Kong Hothers høj, hvor Tryggevældestenen efter sigende har stået.

Toppen af Kongshøj

Tryggevældestenen er en af Danmarks mest berømte runesten, som nu står på Nationalmuseet. Før den stod på Tryggevældeborggård, hvorfra den har sit navn, har den stået på en nærliggende høj, som muligvis har været Kongshøj i Hårlev. Den har været en del af en skibssætning.

Wienerschnitzel på Hårlev Kro

Nu kommer grunden så til, at jeg har skrevet, at Hårlev skal besøges på vejen hjem: Hårlev Kro har nemlig kun åbent fra 17-22, og den kan man jo meget passende besøge efter kirkegården. Restauranten er berømt for sine wienerschnitzler, og serverer desuden stegt flæsk af libitum onsdag og fredag.

Besøg min nye webshop, hvor du kan købe mine rejsedesigns!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.