Ferie i Split

Split og Dubrovnik er som dag og nat. Dubrovnik er en flot middelalderby fanget i et Game of Thrones-/krydstogtsmareridt, mens Split er en rigtig moderne by med en bykerne i et romersk kejserpalads! 

Det lyder bizart, men det fungerer bare for Split. Det er en super charmerende by, som jeg ikke vil tøve et øjeblik med at anbefale. Her kommer en liste over seværdigheder og spisesteder, jeg kan anbefale i Split:

Seværdigheder

Peristylet: Pladsen foran domkirken, hvor de østlige søjler er bevaret fritstående, mens resten bygget ind i middelalderlige mure. Her er nedgangen til paladsets kælder med butikker og museum.

Peristylet

Diocletians palads (kælder): Museet om selve paladset er her i kælderen under den nuværende by. Det er rigtigt fint, da det er en spejling af paladset ovenover. Er man GoT-fan kan du også se, hvor dragerne holdt til.

Drogon i paladsets kælder

Domkirke (inkl. Krypt og Jupitertempel): Domkirken er egentligt Diocletians mausolæum, der er omdannet til en kirke (en rest af den formodede sarkofag kan ses på det arkæologiske museum). Billetten til domkirken giver også adgang til krypten og Jupitertemplet, som er det romerske tempel med det bedst bevarede loft i verden.

Loftet i Jupitertemplet

Porta Aurea: Bymuren er jo egentligt paladsmuren og her er 4 porte ind: guld-, sølv-, bronze- og jernporten. Guldporten, Porta Aurea, er den nordlige port med en højde på 4,5 meter. Foran den, altså i parken uden for byen, står en enorm statue af biskop Ninski, som fik indført slavisk som kirkesprog. Efter sigende får du et ønske opfyldt, hvis du rører ved statuens enorme storetå.

Biskop Ninski ses ud gennem Porta Aurea

Arkæologisk museum: Zrinsko-Frankopanska 25, dgl. 9-14 + 16-18. Entré 40 kunar. Det arkæologiske museum det ældste i landet fra 1820 og har en imponerende samling af ting primært fra udgravningen i Salona, den gamle romerske by, hvor kejser Diocletian blev født.

Amforasamling på det arkæologiske museum

Selvguidet historisk byvandring: På turistkontoret kan man få et Walking Tour Map, som guider dig rundt til spændende historiske steder i Split, hvor der er opsat tavler med mere information. Hvis du ikke kan finde kortet dernede, så læs med i næste uge, hvor jeg har lavet kortet som et Google Map, så det er nemt at følge.

Informationstavle til den historiske byvandring

Spisesteder

Brasserie On 7: Super lækker morgenmad uanset om du er til æg, brød eller yoghurt. Her er meget populært, da det ligger ved vandet, men ventetiden er ok.

Acai Bowl fra Brasserie On 7

Ćiri Biri Bela: Super hyggeligt sted med den fineste gårdhave. De har et omfattende menukort til morgenmad med mange spændende retter. Her erbåde vegetarisk og vegansk. God betjening og maden kom hurtigt.

Kroatisk morgenmadspandekage med laks og avokado fra Ciri Biri Bela

Artičok: Virkelig god lille restaurant med kunstnerisk indretning. Et simpelt menukort, men lækre retter til en rimelig pris. God betjening. Stedet er populært, så bestil bord.

Pasticado fra Articok

Bokeria Kitchen & Wine Bar: Flot moderne restaurant med god opmærksom betjening og lækker mad. Her er trøffelretter, men salaterne er også lækre!

Salat fra Bokeria

Restaurant Apetit: Stilfuld restaurant beliggende i den gamle by. Du kan nemt overse restauranten, da den ligger på første sal. Den er dog absolut et besøg værd, da de har de lækreste trøffelretter, hurtig servering og kompetente tjenere. Det var den bedste middag på turen i Kroatien på 10 dage, og det var langt fra den dyreste!

Tuntartar på Apetit

Pizzeria Galija: Hyggelig restaurant med lækker pizza, en antik amfora og virkelig god betjening. Restauranten ligger uden for Diocletians palads i rolige omgivelser. Kan anbefales!

Spinatpizza fra Galija

Fig Split: Rigtig lækker Sydamerikansk mad i historiske omgivelser midt i Diocletians palads. Rigtig god betjening, og maden kom utroligt hurtigt. Deres sweet potato fries kan anbefales!

Sweet Potato Fries fra Fig

Få 220 kr. i rabat på dit næste ophold med Airbnb ved at bruge dette link.

3 tanker om “Ferie i Split”

  1. Pingback: Historisk gåtur i Split med kort – Vendelia Travels

  2. Pingback: Ture fra Split – Vendelia Travels

  3. Pingback: Splits historie – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.