Splits historie

Denne uges indlæg handler om Splits historie, som er interessant at få læse op på inden en tur dertil.

Split er en ret usædvanlig by, da den er vokset op inde i et romersk kejserpalads!

Peristylet i Split

Området Dalmatien var en del af det romerske kejserrige, og Kejser Diocletian, som var kejser fra 284-305 e.v.t., kom fra Dalmatien, og da han svækket af sygdom abdicerede som kejser i 305 lod han et palads opføre tæt ved sin hjemby, Salona (nu Solin).

Bro i den romerske udgravning ved Salona

Paladset stod mere eller mindre forladt, indtil byen Salona blev angrebet og ødelagt i 639 af avarerne (et kaukasisk folkefærd). De romerske indbygger i Salona flygtede og besluttede at flytte ind i Diocletians palads, som med sine stærke mure kunne beskyttes, indtil de kunne vende hjem til Salona. Det blev dog aldrig muligt.

Byen blev kendt som Spalatrum og hørte under det østromerske rige, indtil byen i 900-tallet fik problemer med Narentinerne, et slavisk folk, der gjorde havet usikkert. Spalatrum allierede sig med Venedig i 998 og var herefter under venetiansk herredømme i ca. 800 år.

rekonstruktion af paladset under Diocletian

I 1797 blev Split en del af det habsburgske monarki, i 1805 en del af Napoleons rige og 1813 en del af Østrig. Efter 1. verdenskrig indgik Kroatien i en sammenslutning med Serbien og Slovenien, og i 1929 fik det navnet Jugoslavien. i 1991 blev Kroatien et selvstændigt land, og Split klarede sig nogenlunde uskadt gennem perioden og kom i 1979 på UNESCOs liste.

Se også mit indlæg om en historisk gåtur gennem Split her.

Læs mine rejsetips til Kroatiens hovedstad, Zagreb, her.

Få 220 kr. i rabat på dit næste ophold med Airbnb ved at bruge dette link.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.