Tips til Schweiz

Her kommer mine samlede tips til at rejse rundt i Schweiz.

Sprog og kommunikation

Der er 4 officielle sprog i Schweiz. Tysk tales i nord, øst og det centrale Schweiz. Fransk tales i vest og italiensk i syd). Endelig er der rætoromansk, der også tales i syd. Det er en blanding af rætisk og latin. Derudover er alle glimrende til engelsk, så kommunikation er ikke noget problem. Vær dog opmærksom på at schweizertysk er noget sværere at forstå end standardtysk!

Mad og drikke

Schweizerne er stolte af deres rene drikkevand. Overalt i landet kan man drikke vand fra hanen eller fra de mange fontæner rundt omkring. Du kan derfor med fordel medbringe en vandflaske og fylde den, så du ikke skal købe vand løbende på turen.

Rösti

Kulinarisk er Schweiz kendt for chokolade, fondue, raclette, rösti og emmentalerost. Chokoladeforretninger finder du på hvert gadehjørne sammen med urforretninger.

At spise ude er en dyr fornøjelse i Schweiz, og om søndagen er det ikke helt let, men der er mange spisesteder, og du kan få næsten alt hvad hjertet begærer. Der er altså fra dönerkebab til muslinger.

Transport

Det er utroligt nemt at komme rundt i Schweiz. Landet er ikke særligt stort, så uanset om du er med offentlig transport eller kører selv, er det ret hurtigt at komme rundt. Den offentlige transport er god. Der er mange tog, busser og sporvogne, så du kan komme ret tæt på alting, og du venter generelt ikke så længe.

Afgangstavle i Lausanne

Derudover fik jeg gratis billetter til den offentlige transport på mit hotel i Genève og i Bern. Jeg kunne også trække en gratis billet i lufthavnen i Geneve, der dækkede transport fra lufthavnen til centrum. Jeg ved dog ikke, om det kun gælder i 2019 i Genève. Det gælder også i 2020 i Bern.

Gratis billetmaskine i Genèves lufthavn

Økonomi

Uh, hvor er der dyrt i Schweiz! Det er slemt, når jeg som dansker, får sved på panden over prisen på en Big Mac! Tag ikke til Schweiz på SU. Det sagt, så har jeg et par fifs til at gøre en tur til Schweiz lidt billigere:

  1. Bestil dagens ret. Det er som regel en ret, der allerede er på menukortet og er sat ned, så du får mere for pengene.
  2. Udnyt markedsdage til at købe en billig frokost på farten.
  3. Rösti, som er lokalt, er noget af det billigste på menukortet.
  4. Tag en vandflaske med og fyld op fra hanen og fontæner.
  5. Udnyt de gratis tilbud, som fx gratis billetter til offentligt transport i Genève og Bern.
Min gratis billet i Bern

For os danskere, som er glade for at betale med kort, er det nemt at rejse i Schweiz. De tager kort overalt! Så man behøver ikke være bange for at løbe tør for kontanter.

Souvenirs

Ure og chokolade er det, man straks tænker på, og der er da også urbutikker på sådan cirka hvert gadehjørne. Har du opsparingen i orden, kan du også boltre dig i alt fra Rolex til mærker så dyre, at du aldrig har hørt om dem. I den mindre eksklusive ende kan du få nogle fine ure med hjem fra Swatch, som også er fra Schweiz.

Dyre ure

Hvis din souvenir ikke behøver, at være produceret i Schweiz, kan du shoppe alle de store internationale mærker, som ligger side om side i Genéve og Zürich.

Swatch fra Schweiz

Husk at du kan få dine køb tax free, hvis du køber for mere end 300 CHF.

Generelt

Schweiz er ikke med i EU, så du kan derfor ikke være sikker på, at der er inkluderet data i dit mobilabonnement. Tjek med dit mobilselskab. Der er gratis WiFi på hotellerne, og i fx Lausanne er der gratis “byinternet”, som dog ikke var det mest stabile, men jeg kunne gøre lidt. Du kan også finde gratis WiFi på stationer og på forskellige restauranter.

Der er meget rent og pænt, de lokaler er søde og høflige, så man føler sig ikke usikker som kvindelig rejsende på egen hånd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.