Sofadestinationer: Wien

Når man nu ikke kan komme ud at rejse, kan man jo passende hente inspiration hjemme fra sofaen i form af bøger, film og musik, der kan hensætte en til en bestemt lokalitet.

I denne uge går sofarejsen til Wien.

Det er ingen hemmelighed, at en af mine favoritdestinationer hedder Wien. Her er et udvalg af de bøger og film, som jeg selv har set og læst før og efter besøg i Wien.

Litteratur

Stefan Zweig: Verden af i går. Bogen er forfatterens memoir, som også fortæller om Europa midt i en brydningstid omkring de to verdenskrige.

Frank Tallis: Liebermann-serien (første bog er Døden i Wien). Krimiserien følger psykoanalytikeren Max Liebermann, som er gode venner med kriminalinspektør Oscar Reinhardt i Wien i begyndelsen af 1900-tallet.

Film

Before Sunrise (1995): Filmen som fik mig til at drømme om Wien. Céline (Julie Delpy) og Jesse (Ethan Hawke) mødes i et tog og står af i Wien, hvor de tilbringer aftenen og natten sammen, inden de tager videre.

Amadeus (1984): Oscar-vindende film om Mozart.

Musik

Klassisk musik er stort i Wien, hvor Mozart havde sin storhedstid og wienervalsen hører hjemme.

Mozart: Tryllefløjten. Mozart boede i Wien i fra 1782 og frem til sin død i 1791. Her opnåede han stor berømmelse og skrev bl.a. Tryllefløjten.

Strauss: Hele familien Strauss bestod af komponister, men Johann Strauss er kendt som valsekongen, der gjorde wienervals populær.

Andet

Wien var stedet for den kunstneriske elite omkring år 1900, og der findes derfor også meget smuk kunst i byen fra den periode. Hjemme fra sofaen kan du klikke dig igennem mange af museernes samlinger.

Drømmer du om at smage på Wien, kan du altid gå en tur i køkkenet og lave dig en wienerschnitzel. En ægte wienerschnitzel er lavet af kalv, vendt i rasp og serveres med citron.

Sachertorte fra Hotel Sacher, mums!

Har du mere en sød tand, er den rigtige kage at kaste sig ud i Sachertorte, som blev skabt i Wien i 1832. Siden du ikke kan nyde den ægte på Hotel Sacher, kan du kaste dig ud i denne opskrift.

Læs mine artikler om museer i Wien her og om Arkitektur og udflugter her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.