Kirker på Møn

Der er ikke så langt mellem kirkerne på Møn, så det er fuldt muligt at se dem på en dag. Du kan ovenikøbet også nå til kirkerne på Bogø og Nyord, men i dette indlæg handler det om kirkerne på selve Møn.

Gammelt kort over kirker på Møn

Møns kirker har mange kalkmalerier at byde på. 3 af kirkerne er ovenikøbet udsmykket af Elmelundemesteren. Navnet skyldes, at kalkmalerierne først fandtes i Elmelunde Kirke, men det dækker ikke over en kunstner, men derimod et værksted af kunstnere, der arbejder i samme stil. Udover Møn har værkstedet udsmykket kirker på Lolland, Falster, Skåne og Djursland, så det formodes, at kunstnerne har rejst med båd.

Magleby Kirke

Kirken er fra 1200-tallet med en altertavle fra 1598, der prydes af Christian d. 4s valgsprog og våbenskjold.

Magleby Kirke

Kirken er udsmykket med ornamenter i hvælvene.

Borre Kirke

Borre Kirke er opført i samme periode som Magleby Kirke, men har som den eneste på Møn ikke synlige kalkmalerier.

Altertavlen i Borre Kirke

Altertavlen er fra 1627 og bærer også ligesom altertavlen i Magleby også Christian d. 4s monogram og valgsprog.

Elmelunde Kirke

Kirken er den ældste stenkirke på Møn fra ca. 1075, og det er altså denne kirke, hvor kalkmalerierne af Elmelundemesteren først blev afdækket i 1885. Før var kirken dog også dækket af kalkmalerier i geometriske mønstre, men disse blev altså kalket over og gav plads til de nu synlige malerier omkring år 1500.

Kalkmalerierne forestiller hovedsagligt scener fra det nye testamente, som herunder den fattige og den rige mands bøn.

Uden for kirken ligger en gravhøj.

Keldby Kirke

Kirken er bygget omkring år 1200 og har navn efter Keldby (kildeby), der er opstået ved en hellig kilde syd for kirken.

Keldby Kirke

Kirken er også udsmykket af Elmelundemesteren, men der er kalkmalerier fra 4 yderligere perioder, hvilket gør den til en af Danmarks rigeste kirker på kalkmalerier. Skibets hvælvinger er af Elmelundemesteren og er malet i 1480-1500, mens skibets vægge er fra 1325. I koret findes adelsvåben fra omkring år 1400 på nordvæggen samt et skægget mandshoved fra 1625 på vestvæggen, mens resten af korets vægge er fra 1275.

Det er dog ikke kun kalkmalerierne, der gør Keldby Kirke spændende. Fløjaltertavlen er fra 1480 og er skåret i egetræ. Den kan stå på 3 forskellige måder, og længe stod den lukket, fordi den var sømmet sammen. Den blev dog åbnet i 1939 og restaureret i 2007, så det nu er muligt igen at se figurerne. Det er Skt. Andreas i midten, som kirken også er viet til.

Stege Kirke

Kirken med det karakteristiske stribede tårn hedder faktisk Skt. Hans kirke, og er nok opkaldt efter Johannes Døberen. Den er bygget omkring år 1200 og udvidet i 1400-tallet. Der er flere kalkmalerier i kirken fra forskellige perioder.

Bemærk i øvrigt kirkeskibet, Justitia, der er fra 1718. Der er en forening, der passer på skibet, som restaureres hvert 10. år, og under ceremoniel hænges skibet på plads igen, når der er såkaldt Justitiaår.

Fanefjord Kirke

Kirken er bygget omkring år 1300, og ligger højt i landskabet, hvor den har tjent som pejlemærke. Det er en stor kirke med dobbelt skib, hvilket nok skyldes, at der har været mange mennesker p.g.a. det livlige sildefiskeri.

Fanefjord Kirke har et dobbeltskib

Det er en overvældende oplevelse at besøge Fanefjord Kirke, for der er utroligt mange kalkmalerier (og tænk at der har været flere!), og p.g.a. restaureringen er farverne meget tydelige.

Historierne er igen de populære med kampen mellem gud og djævelen, Adam og Eva og Jesu liv.

Der er dog også andre, som fx herover, hvor Djævlen skriver sladder ned, som tjener til advarsel og herunder ses evangelisternes tegn.

Besøg evt. Annett Scavenius hjemmeside eller køb bogen Elmelundemesteren i Fanefjord Kirke i kirken, for at få mere ud af besøget i Fanefjord Kirke.

1 tanke om “Kirker på Møn”

  1. Pingback: Frisk luft: Vandreture i Danmark – Vendelia Travels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.