I Ribe VikingeCenter kan du gå på opdagelse i vikingetidens Ripa fordelt på 15 hektar.

Ribe blev grundlagt ca. 700 e.v.t., og er altså Danmarks ældste by, og byen har været en driftig handelsby gennem vikingetiden, hvor den har haft navnet Ripa.

Du kan finde markedspladsen, der er indrettet som markedspladsen i Ripa anno 710-750. Der er boder med handlende vikinger og værksteder med sølvsmede og perlemagere. I år er vikingemarkedet aflyst, men ellers er der plads til mange vikinger og deres spændende varer.

For enden af markedspladsen finder du Ripa Havn, som er bygget efter Hedeby Havn anno 750. Man har nemlig ikke fundet vikingehavnen i Ribe, selvom alle spor tyder på, at der har været en med de eksotiske varer, der er fundet på handelspladsen samt tegn på reparationer af vikingeskibe.

Går man kronologisk frem, er det næste stop Ripa By anno 825. Her er lerklinede huse med stråtag, en træsmed, hvor man selv kan arbejde med træ, plads med vikingelege og vikingerollespil.

Her finder du også falkoneren, som giver opvisning med jagtfugle i hverdagene.

Her er der også det store Tinghus, som er baseret på arkæologiske fund i Ribe af et 30 meter langt lerklinet hus. Man ved ikke, hvem der har boet i huset, men Ribe VikingeCenter har valgt at gøre det til et bolig for en højtstående person, der styrer det lokale ting.

I 2010 blev huset udsmykket med et kalkmaleri lavet af pigmenter fremstillet som i vikingetiden. Kalkmaleriet viser grundlæggelsen af Ripa.

Næste kronologiske stop på turen i Ripa er Ansgars Kirke fra 860 e.v.t. Den første kirke som Kong Horik lod bygge var i Hedeby og omtrent 10 år senere lod han missionæren Ansgar bygge en kirke i Ribe, sandsynligvis hvor Ribe Domkirke nu er. Her er der fundet kristne grave fra 800-tallet, som viser, at de begravede er opvokset lokalt.

Næstsidste stop på vejen er Hvidinggården, der blev udgravet i Gl. Hviding i 1986-94. Gården er rekonstrueret, som man forestiller sig, den har set ud i år 980 med et imponerende langhus af egestolper samt stald, lade og smedje samt marker med dyr.

Langhuset er indrettet så storbondens familie kan bo her. Der er sovepladser, køkken og der er selvfølgelig dækket op til spisning.

Omkring gården er der marker indhegnet af flettede pilehegn. På markerne finder du dyr som dem, vikingerne ville have haft, nemlig høns, gæs, grise, kvæg og får. Racerne er så tæt på de oprindelige som muligt.

Sidste stop på den kronologiske vej rundt er Ringvolden, der er bygget som en af ringborgene, Fyrkat, Trelleborg, Borgring eller Aggersborg fra slutningen af 900-tallet. Der er ikke fundet en ringborg ved Ribe, men byen blev befæstet med en vold i ca. samme periode.

Ringvolden er ca. halv størrelsen af Trelleborg, som er den største af ringborgene. I Ringvolden kan du prøve bueskydning, og der er krigertræning for 7-13-årige.

Udover det her nævnte er der også en vikingelegeplads (med vikingehuse i miniatureformat, offerlund, ishus, café, picnicområde og museumsbutik.

Området er i sig selv også smukt med en å, der gennemløber området, og så finder man runesten og -skilte på området.

Læs om flere vikingeaktiviteter her: Kongehallen i Lejre, Vikingemuseet Ladby, Vikinger i Thy og Turen går til Vikingetiden.