Ladby Kirkeruin og Herlufsholm Kirke

Ca. 5 km fra Næstved findes Ladby kirkeruin, som blev afløst af Herlufsholm Kirke i 1560 – en fin destination til en lille tur i det fri.

Ladby Kirke blev bygget engang før 1292, hvor den første gang nævnes. Kirken har ikke været særligt stor, hvilket tydeligt kan ses af den tilbageværende ruin. Da der blev oprettet et Herlufsholm Sogn, fik Herluf Trolle lov til at gøre klosterkirken til sognekirke, og dermed blev Ladby Kirke overflødig.

Koret set fra bagerst i kirkeskibet

Derefter blev inventar og klokker flyttet til Herlufsholm Kirke, men selve bygningen blev stående, da kirkegården stadig var i brug. Det var nemlig gratis at blive begravet her, mens det kostede at blive begravet ved Herlufsholm Kirke.

Kirkeskibet med mande- og kvindeindgange set fra koret

I 1700-tallet havde Herlufsholm Kirke imidlertid brug for reparationer, og man har derfor hentet byggematerialer fra Ladby, og kirken stod herefter og forfaldt, selvom kirkegården stadig var i brug indtil 1861.

Ladby kirkeruin

Ruinen blev fredet i 1921, og den er blevet restaureret i 2005-6, så det er tydeligt at se omridset af kirken.

Ikke langt fra Ladby kirkeruin, finder man så afløseren, Herlufsholm Kirke. Kirken blev bygget som Benediktinerkloster i 1200-tallet, men blev sognekirke efter reformationen. Den er derfor noget større end Ladby kirkeruin.

Selvom inventaret fra Ladby kirke blev bragt hertil, er der intet tilbage. Tilgengæld kan du bag altertavlen findes Herluf Trolle og Birgitte Gøyes sarkofager, samt Herluf og Børge Trolles rustninger.

Korstol fra 1500-tallet

Kirken er meget smuk, og bagefter kan man gå en tur i området omkring.

Se andre naturture på Sjælland her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.