Holmegaard Værk

Med høje forventninger satte vi turen mod Holmegaard Værk – Danmarks nye center for glaskunst.

Holmegaard Værk ligger i en lille by af gamle boliger for arbejderne på Holmegaard, og jeg havde egentligt set frem til at høre en masse om, hvordan det var at bo og arbejde på glasværket, arbejdet med glas og idéerne bag Holmegaards ikoniske designs.

Det var dog ikke helt det, som museet kunne tilbyde. Man får en kort med en QR-kode, så du kan følge en audioguide rundt på museet vha. din mobiltelefon, og på 17 stop, får du små historier om glasovnen, glasslyngen og andre ting.

Glasovnen

Meget af den faktiske historie er du henvist til at få på en masse kort, som står i indgangspartiet. Kortene er flotte, men formidlingsmæssigt synes jeg ikke, det fungerer.

Der er glaskunstnere på arbejde i værkstedet, og det er altid spændende at se.

Højdepunktet er dog udstillingen af historisk glas og keramik. På et langt bord kan du på den ene side se glas fra 1800-tallet til nu og på den anden side af bordet er det Kähler-genstande.

Desværre er der gået mere kunst end bevaring i opstillingen, så tingene er støvede og oplysningerne om de udstillede genstande sparsomme. Jeg var heldig at have en kyndig person med mig, som kunne fortælle en masse om glashistorie, ellers var jeg gået skuffet derfra.

Ved siden findes glassamlingen, hvor der er hyldemeter efter hyldemeter af glas. Her er 40000 unikke stykker glas fra de sidste 200 år. Det er meget imponerende, men desværre er der ingen informationer at få.

Glassamlingen

Her er også en udstilling om menneskets kreativitet gennem tiden. Udstillingen er lavet af en arkitekt og en stenalderekspert, og idéen er god, men resultatet efterlod mig skuffet.

Udstilling om menneskelig kreativitet

Det sidste rum i den permanente udstilling handler om glaskunst med fokus på glarmester Per Steen Hebsgaard, der har samarbejdet med bl.a. Bjørn Nørgaard.

Glaskunst

Her fra kan man gå ind i de skiftede udstillinger, der ved mit besøg handlede om Art Deco i strik og udstillingen Sound of Glass. Begge dele var ikke uinteressante, men jeg ville hellere have set pladsen brugt på formidling af museets primære samling.

Art Deco i strik

Endelig var der også keramiksamlingen, som er ved at blive opstillet. Her er 6000 Kähler-genstande.

Keramiksamlingen

Praktiske informationer

Pris: Det koster 150 kr. (efterår 2020) for en voksen, men der er rabat (25 kr.), hvis du køber billetten online. Det kan gøres her.

Parkering: Hvis du kommer med bil, er der god plads til parkering. Vær dog opmærksom på, at det koster 40 kr. for 5 timer.

Smørrebrød med laks fra Restaurant Holmegaard

Spisning: Der er 2 spisesteder på Holmegaard Værk: Café Kähler og Restaurant Holmegaard. Café Kähler ligger på museet over for museumsbutikken. Vi prøvede Restaurant Holmegaard, som ligger i en bygning uden for museet. Her serveres smørrebrød i prisklassen 89-155 kr. Mad var glimrende og omgivelserne smagfulde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.