Kallerupstenen

Kallerupstenen

I denne uge handler det om endnu en runesten, som er placeret ved en kirke på Sjælland, nemlig Kallerupstenen eller Høje Tåstrup-stenen.

Kallerupstenen

Stenen står ved Ansgarkirken i Hedehusene Sogn, en for Danmark ret ny kirke bygget i 1921, så der er fri adgang til stenen.

Ansgarkirken

Stenen er Danmarks ældste runesten, da den er dateret til ca. 825, og det er ellers mestendels i Sverige, at der er fundet runesten fra denne tid. I Danmark er de fleste fra 900-tallet som Jellingestenen.

Kallerupstenens skilt

Teksten på stenen fortæller, at den er rejst over Hornbore af slægten Svide, men hverken Hornbore eller slægten Svide kendes i øvrigt.

Kallerupstenen

Stenen har dog været brugt før, den blev til runesten. Der er nemlig identificeret 2 skålgruber på den fra bronzealderen. Jeg kunne dog ikke se dem på stenen.

Stenen malet af L.A. Ring i 1912 ved Roskildevej

Stenen har levet et omskifteligt liv udover at være blevet brugt både i bronzealderen og vikingetiden. Da stenen blev fundet på en mark i Kallerup af en stenhugger i 1827, lå den ned, og i 1850 blev stenen genfundet næsten dækket af jord af den daværende kulturminister. Han fik stenen opstillet på Roskildevej, men da runerne blev ridset i med kridt af de lokale skoledrenge, blev den i 1921 flyttet til sin nuværende plads ved kirken.

Kallerupstenen til venstre for kirken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.