De ældste bygninger i Århus

Der er mange gamle huse i Århus, som ikke ligger i Den Gamle By, og som er værd at svinge forbi. Her er min topliste over de ældste bygninger i Århus, der kan beses uden at betale entré:

Århus Gamle Rådhus (Domkirkepladsen 5): På Domkirkepladsen ved siden af Domkirken finder du det gamle rådhus, som er bygget i 1857. Bygningen skulle udover rådhus også rumme politistation og fængsel, men allerede i begyndelsen af 1900-tallet var byen vokset sig for stor til at funktionerne kunne rummes i bygningen, og i 1941 stod det nye og nuværende rådhus klar.

Tidl. Nationalbankfilial (Domkirkepladsen 1): På Domkirkepladsen, hvor bispegården engang har været, finder du bygningen, der engang har huset Nationalbankens Århus-filial. Den nuværende bygning blev bygget i 1926, men holdt i gammeldags stil. Bygningen huser nu Nykredit.

Juuls Gaard (Mejlgade 19): En lille gåtur fra Domkirkepladsen finder du den næstældste bygning i Århus, nemlig Mejlgade 19. Bygningen er egentligt to huse fra ca. 1625. Inde i gården er der et pakhus, der også er fra 1600-tallet. Hele bygningen skulle hvile på en kælder fra middelalderen! Skiltet på bygningen siger I. C. Juuls Eftf. og vidner om den gamle farvehandel, der holdt til i bygningen fra 1848-2010, som var Danmarks ældste farvehandel.

Mejlgade 25: Tag en slentretur op ad Mejlgade (Middelgade – det var byens gamle handelsgade før industrialiseringen). I nr. 25 finder du byens ældste borgerhus, som er dateret til 1576.

Vor Frue Kirke (Vestergade 21): Vor Frue Kirke i Århus er et sandt Kinderæg af en kirke. Her er nemlig 3 kirker i 1. Den gamle domkirke i Århus hed Skt. Nicolai Kirke og den findes stadig i form af Kryptkirken, fra ca. år 1060, hvilket gør den til den ældste bevarede stenkirke i norden! Gulvet er faktisk endnu ældre, nemlig fra 930.

I år 1230 blev domkirken givet bort af biskoppen til dominikanermunkene, så de kunne oprette Vor Frue Kloster. Den del af kirken, der kaldes Klosterkirken er fra ca. år 1300 og er oprindeligt en kapitelsal fra dengang Vor Frue Kloster blev bygget. De fine kalkmalerier er fra 1517.

Sidst men ikke mindst er der det store centrale kirkerum, som var den kirkebygning, som munkene byggede til at huse kirkebygningen som en del af klosteranlægget. Kirken blev stående efter reformationen, mens det meste af klostret blev ombygget til hospital. I kirken er der flere fine kalkmalerier og en imponerende altertavle doneret af Kong Hans og Dronning Christine.

Læs om mit besøg i Den Gamle By i Århus her, og om min endagstur til Århus her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.